Erdogan optužio SAD da su stvorile "bazen krvi"

Svet 10. feb 201616:04 > 16:08
Podeli:
Izvor: REUTERS/Murat Cetinmuhurdar/Presidential Palace Press Office

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oštro je kritikovao SAD zbog podrške sirijskim Kurdima, optuživši ih da su stvorili "bazen krvi".

Erdogan je rekao da je Vašington stvorio „bazen krvi“ jer nije uspeo da prepozna kao teroriste pripadnike Partije demokratskog jedinstva (PYD) i njenog vojnog ogranka Jedinice narodne zaštite (YPG).

„Hej Ameriko… Pošto ih nikada niste priznali (kao terorističke grupe) region se pretvorio u bazen krvi“, izjavio je Erdogan tokom svog redovnog govora u predsedničkoj palati.

„Koliko puta smo morali da vam kažemo? Da li ste sa nama ili ste sa terorističkim grupama PYD i YPG?“, pitao je turski predsednik.

SAD se u borbi protiv Islamske države u Siriji oslanjaju na PYD, partiju sirijskih Kurda za koju Ankara tvrdi da je ogranak Radničke partije Kurdistana (PKK) koja se bori protiv turskih vlasti.

Turska i SAD smatraju PKK terorističkom organizacijom.

„Ima li razlike između PKK i PYD? Ima li razlike sa YPG? Imamo pisani dokaz. Rekli smo Amerikancima da je to teroristička grupa. Ali Amerikanci kažu „ne, mi ih ne smatramo terorističkim grupama““, rekao je Erdogan.

Erdoganovi komentari pojačali su neslaganje Vašingtona i Ankare oko uloge kurdskih pobunjenika u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Turska je u utorak pozvala na razgovor američkog izaslanika u Ankari, da bi izrazila zabrinutost zbog izjave portparola Stejt departmenta da Vašington ne smatra Partiju demokratskog jedinstva terorističlkom grupom i da će nastaviti da pomaže njene aktivnosti u Siriji.

Na sirijskoj strani granice s Turskom čeka oko 30.000 izbeglica koje beže od ofanzive sirijske vlasti u Alepu, a Ankara je pod sve većim pritiskom međunarodne zajednice da im otvori granicu.