Potvrđeno da je u somalskom avionu bila bomba

Svet 06. feb 201622:45 > 22:54
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP/Awale Kullane

Somalski ministar saobraćaja Ali Džama Džangali potvrdio je u subotu da je bomba izazvala eksploziju zbog koje je putnički avion prinudno sleteo na aerodrom u Mogadišu i u kojoj je poginula jedna osoba.

Džangali je na konferenciji za novinare rekao da su istražitelji zaključili da je eksplozija bombe napravila rupu na avionu i da je postavljena s ciljem da obori avion kompanije Daalo erlajnz.

Ministar je dodao da su to preliminarni rezultati i da će istraga biti nastavljena.

Prema njegovim rečima, sumnja se da je iza tog napada somalska ekstremistička organizacija Al Šabab.

Neimenovani visoki bezbednosni zvaničnik izjavio je agenciji AP da je šest osoba uhapšeno u vezi s eksplozijom koja se desila u utorak. Avion je bio u uzletu kada je eksplozija potresla letelicu i napravila otvor, a jedan putnik je ispao i poginuo.

Kapetan aviona, Beograđanin Vladimir Vodopivec, nekadašnji pilot u JAT-u i Montenegroerlajnzu, uspeo je da okrene avion i bezbedno se vrati na polazni aerodrom.

„To mi je prva, a nadam se i poslednja bomba“, rekao je Vodopivec u izjavi AP-u i dodao da mu je rečeno da je eksplozija izazvana bombom.

Prema njegovim rečima, eksplozija se dogodila dok je avion u uzletu bio na visini od 3.500 metara.

„Bilo bi mnogo gore da se eksplozija dogodila na većoj visini“, dodao je pilot navodeći da bi tada došlo do dekompresije i brzo spuštanje letelice bi bilo teže zbog ograničenih zaliha kiseonika.