Gardijan: Asanž mora da odgovara zbog optužbi za silovanje

Svet 06. feb 201611:40 > 11:41
Podeli:
Izvor: Tanjug / AP, Frank Augstein

Džulijan Asanž treba da odgovora zbog optužbi za silovanje, piše danas britanski Gardijan, koji pod znak pitanja stavlja legitimitet UN, pošto je jedan odbor svetske organizacije pozvao da se okonča "arbitrarno pritvaranje" osnivača Vikiliksa.

„On sve više liči na nekog ko neće odgovarati zbog optužbi za silovanje“, naveo je Gardijan.

Radna grupa UN saopštila je juče da Velika Britanija i Švedska osnivača Vikiliksa drže u „arbitrarnom pritvoru“ u ambasadi Ekvadora u Londonu od decembra 2010. godine, da on treba da bude oslobođen, i da ima pravo na odštetu.

Asanž je potom tražio od Velike Britanije i Švedske da ga puste da izađe iz ambasade Ekvadora u Londonu.

„Mi ne znamo da li je Asanž silovatelj, ali zašto se odbija da se to sazna? Mnogi smatraju da je njegov posao oko Vikiliksa iznad zakona, pa da je nemoguće da je počinio seksualno nasilje“, navodi britanski dnevnik.

Komentator Gardijana dodaje da britanska javnost i međunarodne zajedice uvek štite „privilegovane osobe“ koje su optužene za seksualno nasilje.

O slučaju Džulijana Asanža danas piše i Dejli telegraf, koji ocenjuje da su UN ispale smešne zbog svog stava da osnivaču Vikiliksa treba platiti odštetu. Švedske vlasti žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu. Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.