SAD i Kina za snažan odgovor Severnoj Koreji na provokacije

Svet 06. feb 201608:00 > 08:03
Podeli:
Izvor: REUTERS/Kevin Lamarque

Predsednici SAD i Kine, Barak Obama i Si Đinping, izjavili su da je neophodan snažan dogovor na provokacije Severne Koreje, saopštila je Bela kuća, javile su svetske agencije.

Obama i Si su u telefonskom razgovoru istakli važnost „jakog međunarodnog odgovora na provokacije Severne Koreje, posebno putem rezolucije u Savetu bezbednosti UN“.  

Američki predsednik nije izneo detalje o mogućem sadržaju takve rezolucije.  

Američki sajt 38 North saopštio je da je Severna Koreja počela da dovozi gorivo u okviru priprema za najavljeno lansiranje rakete ovog meseca, uprkos protivljenju međunarodne zajednice. Sajt koji se bavi aktivnostima u Severnoj Koreji navodi da snimci s američkih komercijalnih satelita pokazuju sve više kretanja ljudi i opreme oko lansirne rampe i skladišta goriva.  

Manje od mesec dana od nuklearnog testa, vlasti u Pjongjangu navele su da će lansirati raketu sa satelitom u periodu od 8. do 25. februara.  

Severna Koreja insistira da njen svemirski program ima isključivo naučne svrhe, ali SAD i njihovi saveznici smatraju da je cilj lansiranja proba projektila koji može da stigne do američkog kopna.