U poslednjih 25 godina ubijeno 2.297 novinara

Svet 05. feb 201619:50 > 19:53
Podeli:
Izvor: N1

Rukovodioci vodećih svetskih medija apelovali su na vlade da ne doživljavaju novinare kao neprijatelje i da pruže bolju zaštitu reporterima koji izveštavaju iz ratnih područja, kao i onima koji izveštavaju o kriminalu i korupciji.

Na konferenciji Uneska o bezbednosti novinara, šefovi u medijima su upozorili na učestalo nekažnjavanje napadača na novinare i pozvali da se izvrši veći pritisak na vlasti u zemljama u kojima se napadaju novinari.  

„Zločini nad novinarima, nebitno da li se radi o ubistvima, nasilju, hapšenjima, zastrašivanjem, postali su previše česta pojava. Nažalost, postaju normalonost“, izjavio je zamenik redakcije za međunarodne vesti u Asošiejtid presu Džon Danisevski u Parizu.

Novinarka CNN-a Kristijan Amanpur pozvala je članice Uneska da rade na unapređivanju slobode govora.  

„Vreme je da politički lideri prestanu da u nama vide neprijatelje, jedino tako možemo da se obračunamo sa „lošim“ momcima“, izjavila je Amanpur.  

Prema najnovijem izveštaju Međunarodne novinarske asocijacije, u poslednjih 25 godina ubijeno je najmanje 2.297 novinara i medijskih radnika. U prošloj godini 112 novinara ubijeno je širom sveta, a prošlog meseca sedam medijskih radnika ubijeno je u bombaškom napadu u Kabulu.  

Slobodni novinari (frilenseri), posebno izveštači iz ratom zahvaćenih područja, nalaze se među najugroženijim grupama. Medijski lideri izjavili su da medijske organizacije moraju odmah da prijave napade ili zloupotrebe njihovih kolega.  

„Svakog dana, u svakom delu sveta poneki novinar je ubijen, napadnut ili povređen. Dosadašnji napori za zaštitu slobodnih novinara nisu dovoljni“, izjavio je Danisevski.