Vlada u Švedskoj odbacila odluku UN o Asanžu

Svet 05. feb 201617:57 > 18:09
Podeli:
Izvor: Reuters/Luke MacGregor

Vlada u Švedskoj odbacila je preporuku panela Ujedinjenih nacija u kojoj se navodi da je osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž neosnovano pritvoren i da treba da bude oslobođen.

Anders Ronkuist, šef odseka za pravne poslove u švedskom ministarstvu spoljnih poslova, rekao je da je Asanž dobrovoljno ušao u ambasadu Ekvadora u Londonu 2012. godine i da ga švedske vlasti nikada nisu lišile slobode.  

Asanž strahuje da će ga Švedska izručiti SAD, gde bi mogao da se nadje na sudu zbog objavljivanja poverljivih vojnih i diplomatskih dokumenata putem Vikiliksa, jednog od najvećih odavanja informacija u istoriji SAD.  

U odgovoru panelu UN, Ronkuist je naveo da Švedska nikada nije dobila zahtev od američkih vlasti za ekstradiciju osnivača Vikiliksa u SAD. U saopštenju vlasti u Londonu navodi se da „Velika Britanija nikada nije proizvoljno pritvorila Asanža“, a BBC navodi da će britanske vlasti osporiti i ceo izveštaj panela UN.  

„Mišljenje radne grupe zanemaruje činjenice i dobro poznate zaštitne sisteme britanskog pravnog sistema. Asanž, u stvari, dobrovoljno izbegava zakonito hapšenje izborom da ostane u ambasadi Ekvadora“, navode Britanci.  

Panel Ujedinjenih nacija danas je saopštio da osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Velika Britanija i Švedska drže u „arbitrarnom pritvoru“ od decembra 2010. i da treba da bude oslobodjen, oceniši da je švedsko tužilaštvo „nesrazmerno“ reagovalo.  

Radna grupa UN saopštila je da treba okončati njegov pritvor i da Asanž ima pravo na odštetu.