Asanž: Odluka UN – velika pobeda

Svet 05. feb 201615:29 > 20:43
Podeli:
Izvor: REUTERS/Olivia Harris

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjavio je da ocena panela UN da je neosnovano pritvoren predstavlja "oslobođenje".

Asanž, koji se već tri godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu, pošto je Švedska tražila njegovo izručenje zbog navodnih seksualnih napada, izjavio je da je „zakonitost njegovog pritvora sada stvar postojećih zakona“.  

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru saopštila je da osnivača Vikiliksa Velika Britanija i Švedska drže u „arbitrarnom pritvoru“ od decembra 2010. i da treba da bude oslobođen, kao i da Asanž ima pravo na odštetu.  

Panel je ocenio da su švedski tužioci „nesrazmerno“ reagovali izdavanjem evropskog naloga za hapšenje i da nisu razmotrili druge načine da ga ispitaju.  

Asanž je novinarima putem video linka iz ambasade Ekvadora u Londonu rekao da je odluka panela UN značajna pobeda koja je mu izmamila osmeh na licu. Dodao je da se Velika Britanija i Švedska ne mogu žaliti na odluku panela UN, iako je London već nagovestio da će formalno osporiti mišljenje te radne grupe. 

„Posle pet godina istraga je i dalje preliminarna, protiv njega nije podneta prijava, a on je ipak lišen slobode. Ako to nije proizvoljan pritvor, ja ne znam šta jeste“, kaže Kristof Pešo, sekretar radne grupe UN-a.

Britanske i švedske vlasti za to medjutim ne mare.

„Odbacujem nalaz radne grupe UN-a koja je sastavljena od porotnika koji nisu pravnici. NJihovi zaključci su pravno neutemeljeni. Asanž nije pritvoren, on je u bekstvu. krije se u ambasadi Ekvadora u Londonu. Nalaz UN-a je smešan i mi smo ga odbacili“, rekao je Filip Hamond, britanski ministar spoljnih poslova.

Nešto posle 17 sati, Asanž se sa balkona ambasade, na opšte oduševljenje, obratio okupljenima:

„Ovo je pobeda koja se ne može poreći. Ova pobeda ima istorijski značaj, ne samo za mene moju porodicu i moju decu, nego i za nezavisnost sistema Ujedinjenih nacija.“

Pobeda ili ne, Asanž još ne sme dalje od balkona ambasade. Za britanske i švedske vlasti begunac i silovatelj, a za neke savremeni heroj i borac za slobodu govora.

Detaljnije u prilogu Ksenije Pavkov:

Švedske vlasti, podsetimo, žele da ispitaju Asanža zbog navodnog seksualnog napada 2010. godine u toj zemlji. Asanž negira optužbe, a u junu 2012. godine je tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu, kako bi izbegao izručenje Švedskoj.

Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.  

Švedsko tužilaštvo saopštilo je da poziv panela UN na oslobađanje osnivača Vikiliksa nema uticaj na njihovu istragu, dok je Velika Britanija odbacila tvrdnje da je Asanž neosnovano pritvoren.

O atmosferi u Londonu i stavu Velike Britanije u vezi sa ovom odlukom za N1 je govorila novinarka Danica Ilić.

Ona kaže da do sada London nikada nije bio u ovakvoj situaciji, da protivureči odluci UN: