Ujedinjene nacije ocenile da je Asanž arbitrarno pritvoren

Svet 04. feb 201616:33 > 16:36
Podeli:
Izvor: REUTERS/Paul Hackett

Švedsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je panel Ujedinjh nacija ocenio da je osnivač Vikiliksa Džulijana Asanža "arbitrarno pritvoren".

Portparolka minsitarstva spoljnih poslova Katrina Birenius Roslund rekla je za Asošiejtid pres da je Švedska videla izveštaj i da je panel u Ženevi zaključio da je Asanaž „arbitrarno pritvoren“. Roslund je reka da je to „drugačija procene od one koje su napravile švedske vlasti“.

Asanž je više od tri godine u ekvadorskoj ambasadi u Londonu pošto Švedska traži da ga ispita zbog navoda o seksualnim napadima.

Britanska policija i dalje planira da uhapsi osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža ako napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, preneo je BBC koji je nezvanično saznao da će radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru koja istražuje Asanžov slučaj doneti odluku u njegovu korist.

Osnivač Vikiliksa je u Švedskoj optužen za silovanje koje je navodno izvršeno u oblasti Stokholma u avgustu 2010. godine, što on negira. U junu 2012. tražio politički azil u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj. Asanž veruje da bi ga Švedska izručila SAD, gde se suočava s optužbama zbog objavljivanja hiljada tajnih dokumenata američkih vlasti na svom sajtu.

Asanž je danas rekao da će se u petak predati britanskoj policiji ako panel UN presudi da nije bio nezakonito uhapšen.

Radna grupa UN o arbitrarnom pritvoru treba u petak da saopšti rezultate istrage Asanžovog slučaja.