Nula odsto mladih na Islandu veruje da je Bog stvorio svet

Svet 14. jan 201620:34 > 21:31
Izvor: Pixabay

Na Islandu broj vernika u konstantnom je padu i sada je na 61,1 posto.

Naime, anketa koju je provela Islandsko etičko udruženje udruga nije pronašla ni jednu jedinu osobu mlađu od 25 godina koja veruje u priču o stvaranju sveta zapisanu u Bibiliji. Skoro 94 posto pripadnika iste starosne skupine veruje da je svet stvoren Velikim praskom, a ostali ili nemaju mišljenje ili smatraju da je moglo do toga doći na neki drugi način.

No, ni to od njih stvaranje sveta ne smatra božjim delom. Oko 40,5 posto navodi za sebe da su ateisti, a samo 42 posto da su hrišćani, prenosi Island Magazine.

Što se tiče starijih generacija, 77,7 posto Islanđana starosti između 25 i 44 godina života veruju da je Veliki prasak stvorio svet, a 10,1 posto ih to pripisuje Bogu. Kada je reč o starijima od 55, samo ih 46,1 posto veruje u teoriju velikog praska, a gotovo četvrtina stvaranje sveta pripisuje Bogu.

Islandska asocijacija koja okuplja ateiste utvrdila je i da se tek 46,4 posto Islanđana smatra religioznim, što je takođe istorijski najniža razina. U tome predvode stanovnici Rejkjavika, a zabeležene su i velike razlike u religioznosti u zavisnosti od starosti ispitanika. Nasuprot nula posto mladih koji veruju u postanak sveta u božoj režiji, 80.6 posto starijih od 55 smatra se hrišćanima, a samo ih se 11 posto izjasnilo kao ateisti.