Hitan sastanak Arapske lige zbog Irana

Svet 10. jan 201617:14 > 17:17
Izvor: REUTERS/Asmaa Waguih

Predsedavajući Arapske lige Nabil al-Arabi u nedelju je na vanrednom sastanku te organizacije sazvanom na zahtev Saudijske Arabije, optužio Teheran za "provokativno delovanje".

On je pozvao šefove diplomatije arapskih zemalja da usvoje snažnu i jasnu zajedničku poziciju u kojem pozivaju Iran da prestane da se meša u unutrašnje stvari arapskih zemalja.

Saudijski ministar spoljnih poslova Adel al-Džubeir optužio je Iran da namerno nije zaštitio saudijsku ambasadu u toj zemlji, prenosi AFP.

Zvanični Rijad je prekinuo diplomatske odnose i obustavio aviosaobraćaj nakon što su demonstranti u Teheranu zapalili saudijsku ambasadu, kao i konzulat u Mašadu.

Ti protesti su predstavljali odgovor na to što je Saudijska Arabija proteklog vikenda pogubila vodećeg šiitskog sveštenika Nimr al-Nimra, organizatora šiitskih protesta 2011. godine.

Sa druge strane, iz Teherana stižu optužbe na račun Saudijske Arabije da koristi sukob sa Iranom da „negativno utiče“ na mirovne pregovore o sirijskom konfliktu.

„Saudijska Arabija stvara tenziju sa namerom da negativno utiče na sirijsku krizu“, rekao je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif u saopštenju.

On je dodao da Teheran neće dozvoliti da „saudijske akcije ostave negativne posledice“.