Hakeri objavili mejlove češkog premijera

Svet 05. jan 201615:39 > 15:42
Izvor: AFP/Kenzo Tribouillard

Zbog odmerenog stava prema izbeglicama i odbijanja da širi paniku od islama i muslimana češki premijer Bohuslav Sobotka ponovo je bio meta napada hakera, koji su ovog puta upali u njegovu elektronsku poštu i objavili neke mejlove i privatne i državne na ksenofobnom sajtu Vajt medija.

„Ne mogu za sada da potvrdim da su mejlovi autentični. Stvar proveravamo i rešavamo je sa policijom“, kazao je za on lajn Pravo portparol češke vlade Martin Ajrer.

Na ekstremističkom sajtu hakeri su objavili oko 80 mejlova i one koje je pisao premijer Sobotka i one koje su pisali njemu, privatno ali i službeno i razni češki zvaničnici između ostalog o izbegličkoj krizi, lokalnim stranačkim temama, sastavljanju koalicione vlade 2013. godine a takođe i privatnu prepisku Sobotke sa bankom oko kredita za stan.

Prepisku su hakeri ukrali sa privatne adrese češkog premijera a njegov portparol potvrdio je da je Sobotka kao i dok nije bio premijer ostavio privatnu elektronsku poštu bez posebnog obezbeđenja na popularnom češkom pretraživaču Seznam.cz.

„Odbijam da je neko probio naše obezbeđenje. To bismo znali. Verovatno je neko otkrio šifru, možda je bila suviše jednostavna a možda su hakeri upotrebili virus“, kazala je za dnevnik Lidove novini portparol češkog pretraživača Seznam.cz Tereza Zatloukalova.

Pre 14 dana hakeri su upali na premijerov nalog na Tviteru i sedam sati neometano pod njegovim imenom tvitovali poruke mržnje protiv izbeglica i delili ekstremističke tekstove sa neonacističkih portala.

„Izbeglice su armija u invaziji. Ono par žena među njima to su majke budućih terorista. Svakoga ko im pomaže na giljotinu“, poručili su pred božićne praznike hakeri pretvarajući se da je to tvit premijera Sobotke, inače poznatog po tome što pokušava da smiri populističke strasti i govor mržnje prema izbeglicama i muslimanima drugih čeških zvaničnika.