Zbog ugrožene slobode medija prijavili Poljsku Savetu Evrope

Svet 04. jan 201618:34 > 18:37
Podeli:
Izvor: Reuters

Međunarodne evropske organizacije novinara prijavile su danas Savetu Evrope da je u Poljskoj ugrožena sloboda i nezavisnost medija.

Istovremeno je Međunarodni institut medija apelovao na predsednika Poljske Andžeja Dudu da stavi veto na izmene zakona o javnom tv servisu TVP, Poljskom radiju i novinskoj agenciji PAP pošto ih nove poljske vlasti tim izmenama potčinjavaju direktno ministru državnog trezora.

Asocijacija evropskih novinara, Međunarodna novinarska federacija, Evropska federacija novinara i Komitet odbrane novinara u žalbi Savetu Evrope navele su da izmenjeni zakon daje nadležnost isključivo ministru državnog trezora da postavlja i smenjuje direktore nacionalne televizije, radija i novinske agencije i članove nadzornih organa čime ih osuđuje da zavise od dobre volje političara.

Evropske novinarske organizacije ocenile su da je tim zakonomu stvari ugrožena sloboda medija i javne reči u Poljskoj. koji je po hitnom postupku, na noćnim sednicama između Božića i Nove Godine usvojio prvo Sejm a zatim 31. januara i Senat poljskog parlamenta a čeka samo na potpis predsednika u stvari ugrožena sloboda medija i javne reči u Poljskoj.

Međunarodni institut medija apelovao je na predsednika Dudu da ne potpisuje takve izmene zakona koje je komotnom većinom u oba doma progurala vladajuća poljska konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog.

„Time što omogućava vladi da postavlja rukovodstvo javnih medija taj zakon može da deluje kao cenzura i da predstavlja ozbiljno ugrožavanje demokratija i prava ljudi da dobiju informacije o temama koje utiču na njihovu budućnost“, stoji u apelu predsedniku Dudi.

Nove poljske vlasti nisu krile da im je u reformi javnih medija cilj da prestanu da kritično izveštavaju o vladi i njenim izbornim obećanjima i da sa novim ljudima na čelu televizija, radio i agencija PAP treba da propagiraju reforme i izborna obećanja koje Pravo i Pravda naziva „dobra promena“.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski optužio je Evropsku komisiju koja je izrazila duboko uznemirenje zbog kontroverznog medijskog zakona da stvara lažnu sliku o Poljskoj.

„Prethodna vlada je tamo (u javnom tv i radio servisu i novinskoj agenciji PAP) realizovala zacrtani levičarski program. Tako kao da bi svet prema marksističkom ;modelu morao da se razvija samo u jednom pravcu – novoj mešavini kultura i rasa, svetu koji čine biciklisti i vegetarijanci koji koriste isključivo obnovljive izvore energije i bore se protiv svih pojavnih oblika religija“, kazao je Vaščikovski u nedelju za nemački Bild.

Opunomoćenik poljske vlade za reformu medija, zamenik ministra kulture Kšištof Čabanjski priznao je danas poljskom Radiju ZET da je urađeno upravo ono protiv čega se borio brat blizanac Jaroslava Kačinjskog, pokojni predsednik Poljske Leh Kačinjski koji je zastupao stav da vlasti ne smeju da imaju nikakav uticaj na izbor i na rukovodstvo javnog tv servisa.

Čabanjski je kazao da je pokojni predsednik bio u pravu, ali da su ove kontroverzne izmene samo privremene, prvi korak dok se javni mediji ne transformišu u narodne institucije kulture, kada više navodno neće biti u nadležnosti vlade.