Islamska država predaje teško naoružanje na jugu Damaska

Svet 26. dec 201512:53 > 12:56
Izvor: REUTERS/Thaier Al-Sudani

Dogovor postignut posredstvom Ujedinjenih nacija, prema kojem je bio omogućen bezbedan prolaz za više od 2.000 pripadnika Islamske države iz Damaska u Raku, suspendovan je posle ubistva glavnog komandanta sirijskih pobunjenika Zahrana Alušija u vazdušnom napadu sirijskih snaga na obodima Damaska, preneo je Rojters.

Konvoj boraca Islamske države trebalo je da prođe kroz terotoriju koju je on konrtolisiao na putu ka krajnjem cilju Raki, koja se defakto smatra glavnim gradom Islamske države na severu Sirije.
Libanska TV je navela da su autobusu stigli u petak u nameri da pokupe borce IS i člnaova njihovih porodica vraćeni nazad.

Zahran Aluš, osnivač Armije islama, pobunjeničke frakcije koju podržava Saudijska Arabija, ubijen je u petak u napadu na okupljene komandante pobunjenika u blizini predgrađa Damaska Otaja, navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava. Sirijska vojska je preuzela odgovornost za napad.

Teroristi Islamske države, Nusra fronta i ostalih terorističkih organizacija počeli su juče da predaju teško naoružanje sirijskoj vojsci u rejonima palestinskog kampa Jarmuk, na jugu Damaska, saopštio je ranije izvor iz sirijske vojske. U petak je pristiglo 18 autobusa vojnih inženjera i predstavnika Ujedinjenih nacija čiji je zadatak da preuzmu teško naoružanje od terorista.

Plan je bio da pripadnici Islamske države i Nusra fronta koji predaju oružje budu prebačeni na istok Damaska, odakle bi većina otišla u Raku, dok su pojedini planirali da idu u grad Mari na severozapadu Sirije.

Kamp Jarmuk je formiran 1957. godine na jugu Damaska i služio je kako bi prihvatio izbeglice iz Palestine. Trenutno u tom kampu živi 18.000 ljudi. Početkom aprila teroristi IS su organizovali napad i okupirali veći deo palestinskog kampa.