Badnje veče u Vitlejemu u senci nasilja i ubistva

Svet 24. dec 201518:13 > 18:19
Izvor: REUTERS/Mohamad Torokman

Hrišćanski vernici iz svih delova sveta okupljaju se danas u Vitlejemu povodom obeležavanja Badnje večeri po gregorijanskom kalendaru, u mestu Hristovog rođenja. Proslava je počela u senci jevrejsko-arapskog nasilja, koje traje već tri meseca.

Latinski patrijarh Fuad Tval vodio je povorku iz Jerusalima u Vitlejem, prolazeći kroz betonski zid koji je Izrael postavio da bi zaustavio talas samoubilačkih napada.

„Atmosfera je lepa, ali opšta situacija u arapskom svetu ne dozvoljava da sreća bude kompletna. Svrha našeg postojanja kao hrišćana u Palestini je praštanje i mir“, rekla je Lusi Abu Hajleh.

Samo desetak kilometara dalje od Vitlejema jedan Palestinac je danas ubijen, pošto je kolima udario izraelskog vojnika, a druga dvojica su nastradala pošto su noževima napali obezbeđenje naselja na Zapadnoj obali.

Talas nasilja doveo je do značajno manjeg broja hodočasnika koji su posetili Vitlejem i Jerusalim ove godine, zbog čega je i mnogo manje prisustvo hrišćana na svetom mestu. Ipak više stotina hodočasnika okupilo se na trgu ispred Crkve Hristovog rođenja, gde je ukrašena novogodišnja jelka i gde orkestri sviraju svečanu muziku.

„Tu sam zbog atmosfere, sa mojom hrišćanskom braćom i sestrama, da provedemo praznik u radosti i veselju“, rekla je Saja Mešal.

Na ratom zahvaćenom Bliskom istoku, sa koga je mnogo hrišćana spas potražilo u izbegličkim kolonama prema Evropi, neki će praznik provesti na frontu.

„Borimo se zato što nas ubijaju samo zato što smo hrišćani. Daleko sam od kuće da bi oni mogli da proslave Božić“, rekla je jedna žena borac u Siriji.

Tačno u ponoć po lokalnom vremenu u Crkvi Hristovog rođenja u Vitlejemu služiće se tradicionalna misa za mir, mir toliko potreban na celom Bliskom istoku.