Blater i Platini završili karijeru

Svet 21. dec 201517:51 > 19:23
Podeli:
Izvor: Printscreen

Fifina Etička komisija utvrdila je da je Sep Blater Mišelu Platiniju 2011. godine isplatio dva miliona švicarskih franaka kao mito, pa ih je zbog toga suspendovala na osam godina.

Kazne su stupile na snagu odmah, a Blater i Platini neće moći da se bave nikakvim aktivnostima u fudbalu, ni sportskim ni administrativnim. Etička komisija FIFA kaznu je izrekla jer je Blater, kao predsednik FIFA, isplatio 2011. godine, predsedniku UEFA, Platiniju, dva miliona dolara na ime konsultacija od 1998. do 2002. godine. Blater je negirao svaku krivicu.

„Suspendovan sam na osam godina, ali boriću se za sebe i za FIFA. Suspendovan na osam godina zbog čega? Razgovarao sam sa svojim advokatom, reagovaćemo odmah“, kazao je on.

S obzirom da Blater ima 79 godina, ova suspenzija automatski znači i kraj karijere ovog dugovečnog fudbalskog funkcionera. S druge strane, šezdesetogodišnji Platini smatran je Blaterovim naslednikom na čelu FIFA, ali ova suspenzija, po optužbama objavljenim još letos, biće veliki udarac njegovoj kandidaturi. „Uvređen sam, gadi mi se, ovo je bolesno. Dosta je dosta“, kazao je on.

Švajcarska policija je u ciriškom hotelu 27. maja uhapsila sedmoricu funkcionera FIFA, osumnjičenih za reketiranje i korupciju.

Kritičari stanja u svetskom fudbalu pozdravili su akcije američkih i i švajcarskih istražnih organa, ali neki drugi smatraju da je fudbal žrtva globalne geopolitičke situacije.

„Blater je osoba vredna poštovanja. On je tretirao fudbal kao vid saradnje ljudi i država. Zaslužuje Nobelovu nagradu za mir“, kazao je nedavno Vladimir Putin.

Platini i Blater imaju pravo na žalbu Sudu za arbitražu u sportu u Lozani, ali sva je prilika da Platini neće moći da se kandiduje za novog predsednika FIFA, kao i da će se Blaterova četrdesetogodišnja karijera u FIFA završiti na sramotan način.