Vals najavio mere protiv Nacionalnog fronta

Svet 15. dec 201513:30 > 13:34
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Francuski premijer Manuel Vals obećao je korake kako bi se otklonila "opasnost" od Nacionalnog fronta.

Samo dan pošto su umerene francuske stranke izbegle neposrednu opasnost od desničarskog Nacionalnog fronta, francuski premijer Manuel Vals je obećao da će sastaviti niz mera kako bi se izborio da ekonomskim „vanrednim stanjem“ koje uključuje i visoku stopu nezaposlenosti.

Vals je rekao da je stvaranje radnih mesta za nezaposlene „prioritet svih prioriteta“ i najavio da će se susresti sa novoizabranim regionalnim šefovima svih političkih stranaka kako bi se našao izlaz.

„Moramo da promenimo naše ponašanje. Moramo da damo ljudima nešto za šta žele da glasaju, ne samo protiv“, rekao je Vals za televiziju Frans 2.

Komentarišući istorijski porast podrške Nacionalnom frontu. predvođenom Marin Lepen, premijer je rekao da političari ne mogu da se ponašaju kao da se ništa nije dogodilo.

„Ne možemo da se vratimo unazad. Dobili smo upozorenje o pretnji od ekstremne desnice. Nacionalni front je još ovde i predstavlja opasnost na nekim većim izborima, recimo predsedničkim“, rekao je on.

Vals nije najavio konkretne mere, ali je rekao da će se vlada koncentrisati na „suštinska pitanja“ poput stvaranja novih radnih mesta i obuke za one bez kvalifikacija. Te mere će, dodao je, biti objavljene u januaru.