SAD odlučne da unište Islamsku državu

Svet 14. dec 201520:35 > 20:38
Izvor: Reuters / CARLOS BARRIA

Američki predsednik Barak Obama poručio je u ponedeljak da su SAD odlučne da unište Islamsku državu, da će povratiti teritoriju koju su ekstremisti osvojili na Bliskom istoku, kao i da će lideri te organizacije biti ubijeni.

U znatno oštrijem tonu nego inače on je rekao da SAD i njihovi saveznici sada prelaze na borbu protiv Islamske države u Iraku i Siriji. „Udaramo ih jače nego ikada,“ rekao je Obama u govoru posle jednog od retkih sastanaka Saveta za nacionalnu bezbednost koji je održan u Pentagonu, obećavši da će Islamskoj državi od sada biti teže da širi propagandu u svetu.

„Lideri Islamske države ne mogu da se sakriju. Naša poruka je jednostavna, vi ste sledeći,“ rekao je Obama navodeći niz lidera Islamske države koji su ubijeni u operacijama koalicije.

On je najavio da će poslati ministra odbrane Eša Kartera na Bliski istok kako bi pružio više vojne pomoći zemljama koje se bore protiv Islamske države, preneo je Rojters.

Sastanak tima za nacionalnu bezbednost izvan Bele kuće je deo napora da se ublaži zabrinutost Amerikanaca u pogledu terorizma na domaćem terenu pred božićne i novogodišnje praznike, prenosi AP.