Vals: Le Penova nije osvojila izbore ni u jednom regionu

Svet 13. dec 201520:39 > 22:07
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je da ekstremno desničarski Nacionalni front Marin Le Pen nije osvojio izbore ni u jednom regionu u današnjem drugom krugu regionalnih izbora.

Vals je naveo da to ne znači da je „opasnost koju predstavlja ekstremna desnica prošla, daleko od toga“, prenosi Rojters.

On je to izjavio nakon što su prve procene rezultata pokazale da Nacionalni front nije dobio izbore ni u jednom regionu, uprkos rekordnim rezultatima u prvom krugu, navodi AFP.

Birači su se masovno okrenuli tradicionalnim partijama kako bi sprečili da FN dođe na vlast, prenosi AFP.

Sarkozi potukao NF u tri ključna regiona

Prethodno su ankete po izlasku sa birališta pokazale da je ekstremno desničarski Nacionalni front u drugom krugu regionalnih izbora u Francuskoj izgubio u tri ključna regiona.

Uprkos dobrim rezultatima FN iz prvog kruga, na osnovu izlaznih anketa se može zaključiti da su konzervativci Nikole Sarkozija i njihovi saveznici pobedili u sva ta tri regiona.

Ovakav ishod usledio je nakon što se Socijalistička partija predsednika Fransoa Olanda povukla u dva od tri ta regiona u drugom krugu izbora i pozvala svoje pristalice da glasaju tako da Nacionalni front ne bi došao na vlast, prenosi Rojters.

 Sarkozijeva stranka i saveznici desnog centra osvojili su 57,5 odsto glasova u severnom regionu, gde liderka FN Marin Le Pen ima 42,5 procenata, pokazuju ankete Pari Mača, Sud Radija, agencije Ifop Fidusijal i ITELE.

Na jugoistoku zemlje, gde je glavni kandidat FN Marion Marešal Le Pen, rođaka liderke stranke, konzervativci su dobili 54,5 odsto, a Front 45,5 odsto glasova, pokazuju ankete.

Odziv u oba ova regiona bio je veći od 61 odsto, što je znatno više od prvog kruga, navode ankete.

U istočnom regionu, gde se socijalisti nisu povukli, stranke desnog centra osvojile su 48,4 procenata glasova dok je FN dobio 36,4, pokazala je odvojena anketa koju je sproveo TNS Sofres One POint.

Ako budu potvrđeni, ovakvi rezultati biće ogromno razočaranje za Le Penovu, koja se nadala da bi njena pobeda mogla biti odskočna daska za uspeh na predsedničkim i opštim izborima 2017. godine, navodi Rojters.

Rezultati u svih 13 regiona očekuju se kasnije večeras.

Le Pen: Ništa nas ne može zaustaviti

Liderka ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta zahvalila je večeras svojim pristalicama na podršci i poručila da neće odustati od svoje borbe.

„Ništa neće moći da nas zaustavi. živela Francuska Republika“, napisala je Le Pen na Tviteru po objavljivanju prvih procena o izbornim rezultatima, koji ukazuju na poraz Nacionalnog fronta u svim regionima.

Liderka NF je obećala da će nastaviti da se bori za podršku birača, prenosi AP.

Govoreći u trenucima kad su još pristizali rezultati, Le Penova je rekla da će narednih nedelja „okupiti sve Francuze, bez obzira na poreklo, koji žele da nam se priključe“.

„Ništa nas neće zaustaviti“, rekla je ona pristalicama u severnoj Francuskoj, gde je izgubila u drugom krugu regionalnih izbora.

Kako navodi AP, liderka NF je pokušala da da pozitivan prizvuk porazu, istakavši da je njena stranka osvojila čak tri puta više mesta u regionalnim savetima nego do sada.

Sarkozi: Ponosan sam na rezultat

Reuters/Philippe Wojazer

Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi poručio je da je ponosan na rezultat koji je njegova Republikanska partije ostvarila na regionalnim izborima u Francuskoj.

Iako izlazne ankete sa birališta sugerišu da desničarski Nacionalni front nije osvojio većinu ni u jednom regionu, Sarkozi je upozorio da rezultat krajnje desnice na ovim izborima treba da bude upozorenje svim političarima umerene orijentacije u Francuskoj.

Sarkozi se zahvalio biračima koji su danas izašli na birališta, a nisu glasali u prvom krugu, prenosi AP i navodi da je veći odziv verovatno imao važnu ulogu u sprečavanju pobede krajnje desnice na regionalnim izborima, uprkos vođstvu u prvom krugu

„Ponosni smo na rezultate“, rekao je Sarkozi pristalicama svoje konzervativne partije.

On je, međutim, naglasio da republikanci treba da budu oprezni s obzirom na veliku podršku koju ima antiimigracioni Nacionalni front.

Sarkozi je rekao da će njegova stranka „odbiti svaki kompromis sa ekstremizmom“.

„Sada moramo da posvetimo vreme debati o krupnim pitanja koja muče Francuze“, rekao je on, navodeći da su to bezbednosne pretnje, frustracije EU i nezaposlenost.