Vals: Evropa je u ćorsokaku zbog terorističkih pretnji

Svet 12. dec 201519:46 > 19:47
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je u Berlinu da je zbog terorističkih pretnji i izbegličke krize, Evropa u ćorsokaku zbog čega joj je neophodan bezbednosni i socijalni pakt.

„Evropa se nalazi u ćorsokaku zbog izbegličke krize, terorističkih pretnji i uspona populizma, posebno u Francuskoj s ekstremnom desničarskom strankom Nacionalni front“, koja je pobedila u prvom krugu regionalnih izbora, izjavio je Vals u Berlinu na kongresu nemačke Socijaldemokratske stranke.

Francuski premijer je rekao da ukoliko Evropa ne reaguje, biće „oterana u veći ćorskokak“ ocenivši da je zbog toga Evropi neophodan „pakt bezbednosti za borbu protiv radikalnog islamizma“.

„Moramo da pokažemo da dobro kontrolišimo svoje spoljašnje granice i da formiramo pravi evropski sistem na granicama. Takodje treba da organizujemo bolji prijem izbeglica tako što ćemo pomoći zemljama koje su na ‘prvoj liniji fronta’, kao što su Grčka i Italija, ali i Jordan, Liban i Turska“, rekao je Vals.

Prema njegovim rečima, pored pakta bezbednosti Evropi je potreba i socijalni pakt koji bi se odnosio na uspostavljanje minimalne plate za sve zemlje Evropske unije.

„Ja nisam za Evropu i mere štednje koje su konzervativci želeli da nametnu. Evropi je potreban socijalni plan koji će narodu, posebno mladima i radnicima vratiti nadu u bolju budućnost“, rekao je francuski premijer.