Ograde dele Evropu, i Austrija postavlja žicu

Svet 08. dec 201518:38 > 19:25
Podeli:
Izvor: Tanjug/AP Photo/Ronald Zak

Austrija je juče počela izgradnju ograde duž svoje granice sa Slovenijom, što je potez za koji vlada u Beču tvrdi da će pomoći boljem prihvatu izbeglice. Tokom proteklih mesec dana, međutim, priliv izbeglica u Austriji je opao.

Austrijska vojska podiže prvi deo ograde u blizini graničnog prelaza Spielfeld u južnoj Austriji. To je prva ograda unutar Šengenskog prostora

„Iza mene se vidi da smo počeli sa radovima, prvo ćemo da podignemo stubove, a zatim ćemo razvući žicu. Zapadno u dužini od 3,5 km, a istočno od graničnog prelaza otprilike 200 metara“, kaže Gerald Trampuš, pripadnik austrijske vojske.

Austrija je još u oktobru najavila da planira izgradnju ogradu, ali ne da bi blokirala ulazak izbeglice u zemlju, već da bi kolone izbeglica uputila prema kampovima i poboljšala njihovu bezbednost. Ograda levo i desno od graničnog prelaza biće visoka 2.2 metra i očekuje se da bude završena do Božića. Pitanje je da li će delimična ograda biti dovoljna i da li će Beč dobiti saglasnost Evropske unije.

„U tom slučaju će žica imati rupu, da tako kažem, i onda moramo da vidimo da li ćemo i dalje sa policijom ili vojskom nadzirati ostatak granice, ali to će biti politička odluka“, kaže Leo Jozefus iz austrijske policije.

Slovenija i Austrija smatraju da su na prvoj liniji izbegličke krize, koja je pogodila Evropu, ostavljajući Grčku, Hrvatsku i druge zemlje Balkana njihovoj sudbini. Činjenica je da je broj dolazaka opao u poslednjih mesec dana zbog loših vremenskih uslova i strože kontrole u Turskoj. Cilj je, kako tvrde zagovornici ograda, da se blokira prolazak ekonomskih migranta „balkanskom rutom“, ali i da se propuste izbeglice iz ratom zahvaćenim zemljama poput Iraka, Sirije i Avganistana.

Slovenija je, boreći se sa velikim prilivom izbeglica, svoju ogradu prema Hrvatskoj podigla još prošlog meseca. Tu se međutim niko od njih ne zadržava. Austrija je primila 10.000 zahteva za azilom. Ograde ne sprečavaju migracije, ali dele Evropu.

Detaljnije u prilogu Vladana Alimpijevića: