Nemačka vlada u krizi, može li Šojble da zameni Merkelovu?

Svet 12. nov 201510:51 > 11:00
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble se u izbegličkoj krizi udaljava od kancelarke Angele Merkel i za mnoge demohrišćane postaje nosilac nade, ocenjuje nemački magazin "Fokus", povodom krize vlade u Berlinu i protivnika i zagovornika politike otvrenih vrata u rešenju izbegličkog problema.

Šojble je upozorio na lavinu izbeglica koja bi se mogla sručiti i istakao da su useljenici „zapravo ‘susret’ našeg društva sa globalizacijom“. Šojble je, kako prenose mediji, istakao da pritisak migracije, Evropa može samo zajednički rešiti i da u suprotnom „za sve nas može biti prilično loše“.

Situacija u Nemačkoj, povodom izbeglica, prilično je složena – na jednoj strani pokrajine i komune vode bitku sa prepunim azilantskim domovima i parama, Nemci sa osećajem dobročinstvo ili ne, političari sa razlikama u okviru istih partija, desničari za to vreme, sudeći prema anketama, napreduju, a ultra-desničari i neonacisti napadaju.

Evrospektički raspoložena Alternativa za Nemačku (AfD) bi sada, po prvi put od svog osnivanja, dobila čak 10 odsto glasova. AfD, partija muškaraca u skupim odelima, desno i evroskeptički orijentisanih, kojoj na prošlim izborima „za dlaku“ nije uspelo da uđe u Bundestag, profitira, naime, od slabosti demohrišćana, kažu analitičari i upozoravaju da je pad popularnosti demohrišćana ozbiljan.

Demohrišćani, koje vodi Merkelova bi, kada bi u nedelju bili izbori, osvojili još svega 34 odsto glasova, pokazala je nova anketa INSA, sprovedena za tabliod „Bild“, a ekspert za partijski život Tilman Majer upozorio da će „Merklova otići, kada ta popularnost padne ispod 30 procenata“.

Ima li Merkelova alternativu?

Ko bi mogao biti alternativa neprikosnovenoj Merkelovoj, u slučaju da ona „padne“ na izbegličkoj krizi koja dominira političkim životom 82-milionske nacije koja bi se, bez obzira na finansijsku i evro-krzu, mogla i dalje pohvaliti blagostanjem?

Za Šojblea se kaže da on u debati o izbeglicama ne pripada onima koji izazivaju halabuku i javno ne stavlja Merkelovu pod pritisak, kao što čini Hrišćansko-socijalna unije (CSU) i moćni Bavarac Horst Zehofer.

Šojble se i ne javlja prečesto za reč u toj debati o izbeglicama, a ni ne izgleda kao neko, ko želi Merklovoj da zagorčava život, ocenjuju analitičari. On je, ipak, u proteklim sedmicama, izgradio „toliko distance između svoje i pozicije koju zastupa Merkelova, da u međuvremenu važi kao jedina alternativa Merkelovoj, ukoliko bi ona pala na izbegličkoj politici“, ocenjuje „Fokus“.

Za Šojblea, čoveka koji se od jednog atentata nalazi u invalidskim kolicima, analitičari tvrde da je najvažniji član vlade Merkelove. On je siva eminencija, najstariji član i čovek koji je uživao ogromnu podršku bivšeg kancelara Helmuta Kola, ali je ta veza, kažu analitičari, pukla u krizi stranke oko donacija, pošto je Kol tada branio samo sebe.

Konzervativac Šojble, koji je sa svojih dvadesetak godina postao član Hrisćansko-demokratske unije, jedni je ministar u vladi Merkelove, koji je neprekidno četvrt veka od pada Belrinskog zida na vladajućim pozicijama i on je politički „dinosaurus“ preko čijih „leđa“ je prešla kompletna evropska istorija u poslednjh četvrt veka.

On je u prvom mandatu Merkelove bio ministar unutrašnjih poslova, kada se zbog svojih planova o borbi protiv terorizma, koji su uključivali pravo na „onlajn“ pretraživanje računara osumnjičenih osoba, nalazio na udaru političkih neistomišljenika. U njegovo vreme ministra unutrašnjih poslova usvojeni su i testovi znanja za strance koji žele nemačko državljanstvo i drugi kritikovani potezi.

Šojble, rođen 1942. godine u porodici demohrišćana, u oktobru 1990. godine na jednom izbornom skupu preživeo je atentat. Na Šojblea, koji je u to vreme bio ministar unutrašnjih poslova u mestu Openau, na jednom skupu, pucao je Diter Kaufman, za koga se kasnije ispostavilo da je psihički bolesna osoba, odnosno, da boluje od paranoidno halucionogene šizofrenije.