Popularnost Angele Merkel opada zbog izbeglica

Svet 19. okt 201518:47 > 18:48
Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Nemački demohrišćani, na čijem čelu je kancelar Angela Merkel, gube na popularnosti i, kada bi u nedelju bili izbori, za njih bi glasalo 37 odsto Nemaca, što je najlošiji rezultat od maja 2013. godine, pokazala je najnovija anketa instituta za istraživanje javnog mnjenja Emnid.

Nemci su nezadovoljni politikom prema izbeglicama koju vodi Merkel, a anketa, sprovedena za „Bild am Zontag“, pokazala je da je Socijaldemokratska partija (SPD) profitirala od gubitka popularnosti Merkel i da bi za SPD glasalo 26 odsto Nemaca, dok bi za „Alternativu za Nemačku“ (AfD) glasalo čak sedam odsto Nemaca.

„AfD“, koja na prošlim saveznim iizborima „za dlaku“ nije ušla u Bundestag, partija je desničara i evroskeptika, koja „profitira“ od aktuelne situacije u vezi sa navalom izbeglica na Nemačku.

Nepromenenja ostala je popularnost dve opozivione partije, Levice (10 odsto) i Zeleni (devet odsto), kao i vanparlamentarne partije Liberali, bivšeg šefa diplomatije Gvide Vestervela, kojoj bi pet odsto Nemaca dalo svoj glas.