U MOK optimisti, ali održavanje OI i dalje neizvesno

Izvor: Reuters, Kim Kyung Hoon

Pandemija koronavirusa odložila je održavanje Olimpijskih igara prvi put u istoriji ove manifestacije, a skoro čitavu godinu od tada nije poznato da li će se OI održati u Japanu 2021. godine. Upravni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta zasedao je u cilju razrešenja sitaucije, ali konačna odluka još uvek nije doneta.

Epidemija koronavirusa u Japanu nije dostigla crni scenario iz nekih drugih zemalja, ali i dalje postoji bojazan od širenja zaraze.

Optimisti smo – broj dnevnih slučajeva koronavirusa u Japanu biće mnogo niži u vreme održavanja igara nego tokom ovih mračnih meseci, a rizik od prenošenja biće drastično umanjen. Takođe imamo poverenja u sistem testiranja, koji će omogućiti bezbedno održavanje Igara“, navodi se u saoštenju Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

Treba imati na umu da tri četvrtine prihoda MOK predstavljaju TV prava, pa bi za ovu organizaciju neodržavanje igara bilo finansijska katastrofa. S tim u vezi treba tumačiti izjavu predsednika Komiteta Tomasa Baha, koji je uveravao medije da nema opasnosti da se Igre ne održe.

Pojava vakcina mogla bi da bude ključna, piše BBC, ali po za sada dostupnim informacijama vakcinacija neće biti neophodna za sve učesnike igara a biće ih oko 15 hiljada – 11 hiljada olimpijaca i oko 4 hiljade paraolimpijaca. MOK i MPK saopštili su da sportisti, uprkos velikom prestižu koje OI uživaju, ne treba da budu prioritet pri vakcinaciji jer uglavnom ne spadaju u rizične grupe kojima je vakcina mnogo potrebnija.

Treba li jednostavno otkazati Olimpijske igre u Tokiju ili nema dovoljnih prepreka njihovom održavanju?

Komentari

Vaš komentar