Sud poništio zabranu ulaska, Novak se priprema za AO

Tenis 10. jan 202219:1070 komentara
Podeli:

Novak je na slobodi! - vest je koja se do ranih jutarnjih sati čekala iz Australije. Najboljem teniseru sveta dozvoljen ulazak u tu zemlju, nakon što je tamošnji sud preinačio odluku o ukidanju vize. Uprkos spekulacijama nekih beogradskih medija da bi Đoković mogao biti ponovo priveden na osnovu odluke ministra za imigracije - on na društvenim mrežama poručuje da uprkos svemu - želi da ostane i da se takmiči na Australijan Openu.

Nakon šest dana provedenih u imigracionom hotelu u Melburnu, jutros je stigla vest da je Federalni sud u Australiji usvojio žalbu Novaka Đokovića na odluku da mu se ukine viza za ulazak u tu zemlju. Sudskom odlukom predviđeno je da se Đokoviću u što kraćem roku vrate pasoš i lične stvari, te da bude pušten iz pritvora.

Povezane vesti

„Profesor i eminentni lekar su odobrili podnosiocu zahteva medicinsko izuzeće. Štaviše, to medicinsko izuzeće dala je i odvojena ekspertska komisija, koju je osnovala Vlada Vikotrije. Taj dokument bio je u rukama delegata. Šta je ovaj čovek više mogao da uradi“, rekao je sudija.

Međutim, u australijskom sistemu i pored odluke suda, diskreciono pravo da ukine vize zbog bilo kog razloga ima i ministar za imigraciju Aleks Houk.

Nakon gostovanja Đokovićevog brata na jednoj televiziji – pronela se vest da bi Novak mogao biti ponovo uhapšen i deportovan nazad u Srbiju.

„Prvo nam je od njega stigla informacija da moramo da se strpimo i da sačekamo, jer izgleda da nije gotovo. Nakon toga je opet bila kratka tišina, pretpostavljam u konsultacijama sa njegovim advokatima, pa smo dobili informaciju od drugih ljudi koji su u Novakovom timu da je jednostavno izgleda doneta odluka da Novaka uhapse, deportuju nazad i da mu zabrane ulazak u Australiju na tri godine“, rekao je Đorđe Đoković.

Nekoliko sati kasnije, na konferenciji za medije – atmosfera nešto drugačija.

„Nije se dao baciti na kolena, niti će se ikada baciti na kolena. Razne stvari su se dešavale ovih nekoliko dana i bilo nam je strahovito teško i svim slobodoumnim ljudima na ovom svetu. Mnogo je bilo teško. Ali je on jedna mentalna gromada“, rekao je njegov otac Srđan.

„Želela bih opet da se zahvalim svim ljudima na svetu koji su ustali, koji su ga podržavali, jer to je ta energija koja je njemu dala snagu da se izbori“, rekla je Novakova majka Dijana.

„Novak je na slobodi. Novak je bio malopre na teniskom terenu, on je trenirao. On je otišao u Australiju da se pre svega bavi tenisom. Otišao je sa najboljim mogućim namerama. Sproveo je svu potrebnu dokumentaciju koja je bila tražena od njega i na kraju je dobio medicinsko izuzeće sa kojim je otišao u Australiju“, rekao je Đorđe Đoković.

A u priloženoj dokumentaciji piše da je Đoković bio pozitivan na koronavirus 16. decembra, što je potvrdio i transkript razgovora sa aerodroma u Melburnu, te da zato nije bilo potrebe za vakcinacijom. Pitanje koje se postavlja jeste – kako je onda samo dan nakon pozitivnog testa Đoković prisustvovao dodeli nagrada Teniskog saveza Beograda.

Na to pitanje – nije bilo odgovora na konferenciji.

U međuvremenu se na društvenim mrežama oglasio i svetski broj 1.

„Zahvalan sam što je sudija doneo presudu da mi se vrati viza za boravak u Australiji. Uprkos svemu što se dešavalo u protekloj nedelji, želim da ostanem i takmičim se na Australijan Openu. Ostajem koncentrisan na tenis. Putovao sam ovde da bih učestvovao na jednom od najbitnijih turnira u istoriji i definitivno mom najuspešnijem“, naveo je Novak Đoković

Australijan Open počinje 17. januara, a ukoliko bi Đoković pobedio postao bi jedini igrač u istoriji koji je osvojio 21 grend slem titulu.

Komentari

Vaš komentar