Popušta li Vimbldon? Britanci razgovaraju sa ATP o ruskim igračima

Tenis 11. maj. 202209:183 komentara
Podeli:
Izvor: Xinhua via Guliver image

Kako piše londonski Tajms Vimbldon i ATP razgovaraju o aktuelnoj situaciji koja se tiče učešća ruskih i beloruskih igrača na trećem Grend slemu sezone. Asocijacija profesionalnih tenisera ima mogućnost da ukine ATP bodove sa Vimbldona ukoliko zabrana za učešće igrača iz Rusije i Belorusije ostane na snazi.

Šefovi Vimbldona imaju kako to Tajms piše „krizne“ razgovore za ATP. Najbolji svetski igrači su zatražili od ATP da se bodovi sa Vimbldona ukinu ove godine ukoliko ostane zabrana. Tako bi se u Londonu igralo samo za trofej i novac dok pobednik recimo ne bi dobio 2000 ATP bodova.

Izvor : AP Photo/Alberto Pezzali, File via Guliver image

Igrači su poručili da bez ukidanja bodova turnir ne bi bio pravedan prema Danilu Medvedevu i ostalim ruskim teniserima. Odluka ATP o mogućem ukidanju bodova će biti doneta do kraja sedmice. ATP, ali i WTA su kritikovali Vimbldon koji je prvi turnir koji je zabranio dolazak Rusima i Belorusima zbog rata u Ukrajini.

Iz Sveengleskog tenis i kriket kluba su rekli da neće posustati pred pretnjama ATP, dok su prošlog meseca svoju odluku opravdali time da je potrebno "ograničiti ruski globalni uticaj na najjači mogući način". Britanci se plaše da bi ruski igrači mogli da uspeh na Vimbldonu iskoriste za svoju propagandu, posebno u slučaju da u finalu recimo bude prisutna Vojvotkinja od Kembridža. Vlada Britanije baš zato podržava stav Vimbldona.

Komentari

Vaš komentar