Pijanista i Đoković – instalacija od 2177 teniskih loptica

Tenis 08. mar. 202111:17 > 11:181 komentar
Podeli:
Izvor: Printscreen

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića, prvi takvog tipa u svetu, osvanuo je na platou Teniskog centra Novak na Dorćolu. Instalacija je široka 2,7 metara i visoka 3,8m, a površinu od 10 kvadratnih metara ispunjava 2177 teniskih loptica. Autor je umetnik Andrej Josifovski - Pijanista.

Povod rada pod nazivom #2177, koji je stvorio arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj dana na prvom mestu ATP liste. Đoković je od danas započeo svoju 311. nedelju kao broj jedan svetskog tenisa.

Novak Đoković ostvario je istorijiski uspeh – zvanično je teniser s najviše nedelja provedenih na vrhu ATP liste.

Radovi na portretu od loptica trajala su tri dana, od četvrtka sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutro postavljena poslednja loptica u mozaik.

“Loptice su su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko”, rekao je Josifovski.

Komentari

Vaš komentar