Nadal: Lekar mi umrtvio živce, ali bilo je vredno rizika

Tenis 05. jun 202222:2814 komentara
Podeli:
Rafael Nadal
Izvor: Clive Brunskill / Staff

Španski teniser Rafael Nadal, koji je trijumfom na Rolan Garosu osvojio 22. Gren slem titulu u karijeri, istakao je da je ovog puta bio spreman da preuzme rizik primanja anestetika u vidu injekcija pre svakog meča jer mu je RG posebno bitan, ali da to ne bi ponovo učinio.

“Činjenica da sam osvojio ovaj trofej mi znači sve. Iza sebe imam pobede koje sa sobom nose izvestan emotivni naboj i na neki način su neočekivane. Veoma sam srećan, ovo su bile fantastične dve nedelje. Dobro sam igrao od početka i bivao sam sve bolji. Završio sam turnir dobrim finalnim mečom. Izuzetno sam srećan i ne mogu dovoljno da se zahvalim svima na podršci od prvog dana“, istakao je Nadal.

*Briljantni Nadal ponovo pokorio Pariz

Problem sa nervima u stopalu uspeo je da drži pod kontrolom na RG primanjem anestetika, ali je to stanje za koje mora da pronađe trajnije rešenje kako bi mogao da nastavi da se takmiči.

„Želim da nastavim da radim na pronalasku načina za poboljšanje stanja mog stopala. Rekao sam da o nekim stvarima želim da govorim tek po završetku turnira i to zbog toga što sam želeo da budem fokusiran na igru, a isto tako zbog svojih protivnika nisam želeo da otkrivam šta mi se dešava. Tokom protekle dve nedelje igrao sam u ekstremnim uslovima. Primao sam injekcije za umrtvljenje živca i to mi je omogućilo da igram. Nisam imao nikakav osećaj u stopalu jer mi je doktor davao injekcije anestetika, što je izazivalo odsustvo bilo kakvog osećaja. To predstavlja povećan rizik od izvrtanja članka i nekih drugih stvari. Ipak, Rolan Garos je Rolan Garos. Svi znaju koliko mi znači ovaj turnir. Zbog toga sam želeo da nastavim da pokušavam i da sebi dâm šansu, a injekcije su bile jedini način. Zbog toga sam se odlučio za to. Ne mogu da budem srećniji nego što jesam i ne mogu dovoljno da zahvalim svom lekaru za sve što je učinio za mene tokom moje teniske karijere, pomažući mi na svakom turniru. Očigledno je da ne mogu da nastavim da se takmičim sa utrnutim stopalom“, istakao je 36-godišnjak i dodao:

„Sada je trenutak da zastanem. Mnogo smo razgovarali o tome šta se dešava i koje su nam opcije. Znajući da postoji način da trenutno umrtvimo dva nerva koji prouzrokuju pritisak na stopalu, možda možemo da nađemo način koji će taj efekat učiniti permanentnim. To je ono na čemu planiramo da radimo naredne nedelje. Ne znam kako na engleskom to precizno mogu da objasnim, ali radi se o radiofrekventnoj injekciji koja treba delimično da sprži nerv i da stvori efekat koji sam imao usled primanja anestetika, ali sa trajnijim delovanjem. To ćemo da pokušamo. Ako to bude uspelo, nastaviću da igram. Ako ne, priča će biti drugačija. Tada ću da porazgovaram sa samim sobom i upitam se da li sam spreman da se izložim nečemu ozbiljnom, a da nisam siguran da će mi to doneti benefit – mislim na ozbiljnu operaciju koja mi ne garantuje da ću ponovo biti u takmičarskoj formi, a pritom bi mi bilo potrebno dosta vremena da se oporavim. Ići ćemo korak po korak, kao što sam to radio tokom cele moje teniske karijere. Rekao sam vam šta je naredni korak, pa ćemo videti kako će to proteći. Uvek verujem da će stvari da se odviju kako treba. Ako to bude slučaj, videćemo da li ću biti spreman za sezonu na travi“.

Na konstataciju da je jedva hodao posle pojedinih mečeva, upitan je da li se nekada zamisli da je vredno toga – da li razmišlja o vremenu posle karijere i da li postoji granica koju ne želi da pređe?

„Izvesno je da se to što imam na stopalu neće pogoršati posle tretmana koje sam imao na RG, ali postoje drugi rizici kada igrate, a da u jednom delu tela nemate osećaj. Bio sam spreman za taj rizik jer sam želeo da se takmičim ovde, ali ne želim da nastavim to da radim u budućnosti. Bilo je sjajno, osvojio sam titulu. Proživeo sam neverovatne emocije, koje će ostati u mom sećanju zauvek, tako da je za mene sve imalo smisla. Stanje na stopalu mi se nije pogoršalo posle toga, ali na meni ja da donesem odluku za budućnost. Moj jasan stav je da život uvek treba da prevagne u odnosu na druge stvari. Naravno da je tenis uvek bio prioritet za mene, ali nikada nije bio prioritet u odnosu na sreću. Nastaviću da radim stvari u tom maniru. Ako i dalje budem srećan igrajući tenis sa onim što imam, nastaviću. Ako ne budem, radiću neke druge stvari“, zaključio je Nadal.

Komentari

Vaš komentar