Morezmo potvrdila: Rusi i Belorusi igraće na Rolan Garosu

Tenis 12. maj. 202211:58 > 12:112 komentara
Podeli:
Ameli Morezmo
Izvor: Julian Finney/Getty Images

Direktorka Rolan Garosa Ameli Morezmo potvrdila je u četvrtak gostujući na državnom radiju Francuske da će ruski i beloruski teniseri moći da igraju na drugom Grend slem turniru sezone. Uz to je najavila da će biti moguće sankcije prema igračima koji budu davali izjave podršle predsedniku Rusije Vladimiru Putinu.

Pitanje učešća ruskih i beloruskih sportista na takmičenjima postalo je globalna tema od kada su počeli sukobi u Ukrajini. Tenis je zapravo jedan od retkih sportova u kome individualno Rusi i Belorusi još mogu da se takmiče.

Vimbldon je prvi turnir koji je zabranio učešće ruskim i beloruskim igračima, a nakon toga se postavljalo pitanje i kakvu će odluku doneti Ronal Garos. Bilo je najava da će Otvoreno prvenstvo Francuske slediti primer Vimbldona, ali u četvrtak je potvrđeno da to neće biti slučaj.

Morezmo je u svojoj izjavi istakla da je situacija osetljiva i komplikovana i dodala da je „fer odluka bila nemoguća“.

"Veoma je komplikovano, i čini mi se da je bilo nemoguće doneti fer odluku. Držimo se onoga što su evropske, pa i svetske, vlade odlučile u martu. Ruskim i beloruskim timovima zabranjeno je da se takmiče, ali ne i sportistima pojedincima dokle god se ponašaju neutralno. I toga ćemo se striktno držati", rekla je Morezmo.

"Ukoliko iko od njih bude u medijima davao izjave koje se tumače kao podrška Vladimiru Putinu, sasvim sigurno će biti sankcija", zaključila je prva žena Rolan Garosa.

Drugi Grend slem turnir sezone počinje 22. maja.

Komentari

Vaš komentar