„Imamo obavezu da čuvamo sportiste poput Novaka, a ne da ih trošimo“

Tenis 07. jan. 202220:064 komentara
Podeli:
Izvor: OKS

Najbolji teniser Sveta Novak Đoković u karantinu u Melburnu čeka ponedeljak i odluku Federalnog suda da li će mu biti dozvoljeno učešće na Australijan Openu.

Prvi igrač sveta u petak se oglasio i pravoslavnim vernicima čestitao Božić i zahvalio na velikoj podršci koju dobija.

Snažnu podršku Đokoviću uputio je i Olimpijski komitet Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem.

„Olimpijski komitet Srbije na čelu sa predsednikom Božidarom Maljkovićem izražava snažnu podršku najboljem sportisti sveta – našem Novaku Đokoviću. Svojim odnosom prema Srbiji, nacionalnom timu i svakom takmičenju na kojem je nastupao pod zastavom naše zemlje uvek je negovao najviši stepen patriotizma, ali je u isto vreme u svakom trenutku pokazivao izuzetno poštovanje prema protivnicima bez obzira iz koje zemlje dolazili,“ navodi se u saopštenju i dodaje:

"Pored toga, Đoković je osvedočeni humanitarac i filantrop koji je uvek i bez razlike pomagao svima kojima je pomoć bila potrebna. Ponašajući se na taj način i na terenu i van njega, uvek je delovao u skladu sa najčistijim ljudskim principima i u korak sa olimpijskim vrednostima."

OKS je pozvao na podršku četvorostrukom učesniku Olimpijskih igara i osvajaču bronzane olimpijske medalje iz Pekinga u momentu kada, kako kažu, doživljava najveću ljudsku i sportsku nepravdu.

"On je sportskim dostignućima, ponašanjem i odnosom prema ljudima u Australiji od prve godine kada je učestvovao na jednom od najprestižnijih teniskih turnira, dokazao koliko poštuje zemlju domaćina, običaje, ali i pravila koja su stavljana pred njega i druge sportiste," piše na sajtu OKS.

Predsednik Božidar Maljković je nezadovoljan i kako mediji iz Australije izveštavaju o situaciji u kojoj je Novak.

"Najoštrije osuđujemo postupke vezane za nastup Novaka Đokovića na turniru u Australiji i smatramo da najbolji teniser sveta nije zaslužio ovakav tretman i odnos. Posebno smo razočarani načinom na koji lokalni mediji u Melburnu i jednom delu sveta predstavljaju najboljeg tenisera sveta. Verujem da je obaveza kompletne svetske sportske zajednice da neguje i čuva sportiste kao što je Novak. Ne samo zbog njegovih sportskih rezultata, već i zbog širine i spremnosti da iskaže jasne stavove po mnogim pitanjima koji se tiču i važnih društvenih tema. Retki su sportisti takvih kapaciteta i zato imamo obavezu da ih čuvamo, a ne da ih trošimo“, rekao je Maljković.

OKS je naglasio da će, kao i do sada, učiniti sve da pomogne i zaštiti ne samo Novaka Đokovića, već i sve srpske ostale sportiste kada god je to potrebno.

 

Komentari

Vaš komentar