Još jedan "najvažniji u istoriji" – Đoković ili Nadal?

Tenis 11. okt. 202009:10
Podeli:
Izvor: Getty Images/Julian Finney

Pozvala me jedna strana koleginica da najavimo finale i kaže "ovo je možda i najvažniji meč u istoriji". Mogao sam samo da se nasmejem jer su me to već pitali, a i sâm sam nešto slično pisao u više navrata.

Zašto? Pa ovi „ludaci“ ne planiraju da stanu, ali da, predstojeće finale Rolan Garosa još jedan je u nizu najvažnijih u istoriji. Ne želim uvodom da umanjim vrednost 56. okršaja Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, naprotiv, samo kažem da možda već u Melburnu budemo opet govorili o „najvažnijem meču u istoriji“.

Povezano

Na talonu svi znamo šta je – Nadal bi pobedom izjednačio Federerov rekord od 20 Gren slem titula, a Novak bi trijumfom još jačim argumentima mogao da se smatra najvećim svih vremena. Jer, osim što bi imao 18 Gren slem titula, postao bi jedini koji je u Open eri na svim Gren slem turnirima slavio barem dvaput. Uz to, i istorijski broj jedan bio bi još bliži.

Đoković je jedini koji je Kralju šljake bio konkurentan na toj podlozi tokom cele karijere – skor je 7-17, ali Novak je uspeo da ga savlada na svakom turniru na zemlji, čak i u finalima Monte Karla, Madrida i Rima, i u četvrtfinalu Rolan Garosa 2015. godine.

„Uslovi su drugačiji nego oni kada se igra u maju i junu. To bi mogla da bude šansa za mene. Loptica ne odskače visoko, iznad ramena kao što on voli. Ali bez obzira na uslove, on je i dalje Rafa. Igramo u finalu i to na šljaci. Znam taj osećaj. Gubio sam većinu tih mečeva, ali i takođe sam dobio 2015. godine sa 3-0. To je meč kojeg ću se podsetiti i pokušati da izvučem iz njega pozitivne stvari i pokušati taktički da ih primenim“, ističe Novak.

Izvor : Getty Images/Clive Brunskill

Ipak, možda to nije naročit reper za nedelju jer Nadal je tada bio daleko od prave forme, kao što nije ni 2013. godina kada je Novak imao brejk viška u petom setu – tada je vreme bilo sunčano i toplo. Ne, sećanje me vraća u 2012. godinu, kada je Đoković izgubio prva dva seta, da bi zatim krenuo u nezadrživu seriju kada je počela da pada kiša. Meč je prekinut, a sutradan je Novak izgubio u četiri seta.

#related-news_0

Uslovi neće biti takvi, sada je tu i krov, ali svakako će biti sporiji nego recimo 2013. Bez želje da se upadne u zamku prenaglašavanja važnosti vremenskih prilika, jedno je sigurno – lopte ne odskaču toliko visoko kao po toplom vremenu. Nadalova osnovna taktika na šljaci jeste da spinovanim forhend dijagonalama tera (desnorukog) protivnika da vraća bekhende udarajući iznad ramena – čeka Rafa kratku loptu i onda kapitalizuje, sve sa minimalnom količinom rizika, a sada će verovatno biti primoran više da rizikuje.

Novak je bio u stanju da ga pobeđuje jer ima savršen tajming pri udarcima i bekhende je hvatao u penjanju, pre nego što lopta stigne da odskoči tako visoko, i „bušio“ je Nadalov forhend po dijagonali. Jako je teško to uspešno raditi dugo i u kontinuitetu, Đoković je u stanju da to čini i mentalno je već našpanovan za tako nešto, mada bi nešto niži odskok mogao da mu barem malo smanji pritisak u tom smislu.

U dosadašnjem toku turnira Đokovićev forhend bio je bolji od bekhenda, a za pobedu nad Nadalom i bekhend će morati da uhvati korak, pre svega da bude sigurniji i dublji, ne nužno njime da se jure vineri.

Novak je do finala više testiran i to možda može da bude prednost. Uz svu priču o maratonu sa Cicipasom, Đoković je na terenu u polufinalu proveo samo 45 minuta više od Nadala, to zaista ne bi trebalo da bude problem. Imao je dva različita profila prepreka, Karenja Bustu pre Grka, i obe je preskočio.

Sa druge strane, Nadal je u ranoj fazi duela sa Sinerom delovao veoma nesigurno, čak je i u prvom setu duela sa Švarcmanom oklevao kada je trebalo da preuzme inicijativu rano u razmenama, mada je ta nesigurnost nestajala kako je meč odmicao. Podesio je Nadal forhend paralelu, koja je obično najpouzdaniji barometar za to kako se trenutno oseća, i duel je završio sigurno uprkos inspiraciji i „sve ili ništa“ taktici Švarcmana u trećem setu. Ne samo sigurno, nego i agresivno, a upravo ta vrsta samopouzdanja nedostajala je Nadalu u prethodnom delu turnira uprkos tome što nije izgubio ni set. I ona će mu verovatno biti neophodna protiv Novaka.

„Kad igram s Novakom, moram da budem najbolji što mogu. Bez toga, biće mi teško. Znam da sam na tom terenu imao uspeha u prošlosti, tako da mi to pomaže. Istovremeno, on je imao dobar učinak. Jedan je od mojih najtežih protivnika“, rekao je Nadal.

Obojica vole da koriste slajs servis, Đoković sa djus a Nadal sa prednost strane, a obojica su isto tako sposobni i da vraćaju te servise – Novak brzim reakcijama, Rafa dubokom pozicijom na riternu.

Novak je u dosadašnjem toku turnira mnogo koristio drop šot, protiv Cicipasa mu je to bio veliki plus, a i sada će taj udarac biti značajan u situacijama kada se Nadal dobro brani, što je i te kako u stanju. Osim od bekhenda, Đoković će više tražiti i od svog servisa – drugi servis već neko vreme mu je oružje, a do sada u Parizu uzima 53% poena na svoj drugi servis, što je dobro, ali ne i fenomenalno za njegove standarde. Novak na šljaci voli da servira kik sa prednost strane, ali sada to ide tačno na Nadalov forhend i videćemo hoće li i koliko koristiti taj servis.

Izvor : Getty Images/Clive Brunskill

Đoković vodi sa 29-26 u međusobnom skoru, dobio je 14 od poslednjih 18 okršaja i sa jasnoćom u taktičkom smislu počinje meč, što bi na papiru trebalo da mu umanji nervozu. Međutim, Nadal na Šatrijeu uvek je dodatni plus za Rafu i potencijalno remetilački faktor za protivnika, na Garosu ima skor 99-2. Ipak, ukoliko Novak uspe to da izbaci iz glave i da igra onako kako u poslednje vreme igra sa Nadalom, to bi vrlo brzo moglo da usadi nesigurnost u Rafu i da otvori Đokoviću put ka pobedi.

Poeni će se zarađivati na teži način, biće to i fizički i mentalni ogroman izazov za obojicu i verovatno dugo popodne koje će prerasti u veče.

I još jedna epizoda u najvećem rivalstvu svih vremena.