Švjontek šampionka Rolan Garosa

Tenis 10. okt 202015:13 > 16:44
Izvor: REUTERS/Charles Platiau

Iga Švjontek je šampionka Rolan Garosa. Poljakinja je u finalu na stadionu Filip Šatrije za sat i 25 minuta savladala Sofiju Kenin 6:4, 6:1. Ovo je 19-godišnjakinji prva titula u karijeri, a ujedno je i prva dama iz Poljske koja je stigla do pehara na jednom od četiri najveća turnira.

Kenin, šesti favorit u Parizu, ove godine se već upisala među Gren slem šampione. Osvojila je titulu na Australijan openu. Sa druge strane Iga Švjontek, 53. igračica sveta je prvi put među stigla do finala na četiri najveća turnira. Igralo je impresivno u dosadašnjem delu turnira. NIie izgubila nijedan set.

Švjontek je i u finalu igrala impresivno. Držala se Kenin do 5:4 u prvom setu, ali je posle toga sve bilo u znaku tinejdžerke iz Poljske. Osvojila je sedam od poslednjih osam gemova za najveći uspeh u karijeri. Pre ovoga nikada ni na jednom Gren slemu nije otišla dalje od četvrtog kola. Meč je okončala sa 25 direktnih poena i 17 neiznuđenih grešaka, dok je Kenin imala odnos 10 vinera i 23 greške.

Tok meča:

Prvi set: 6:4 za Švjontek

Švjontek je sjajno otvorila meč. Svoj gem je osvojila bez izgubljenog poena, a odmah u narednom brejknula Amerikanku. I treći gem Poljakinja lagano dobija i posle nepunih deset minuta skor na semaforu je 3:0 za Poljakinju. Uspela je Amerikanka u četvrtom gemu konačno da se upiše. Bila je to najava njene daleko bolje igre. U petom gemu stiže do dve brejk lopte, prvu koristi posle duple greške rivalke.

Nije se Kenin tu zaustavila. Servis je proradio. Stigla je do 40:0. Švjotnek je vezala dva poena, ali Kenin koristi treću gem loptu za prvo izjednačenje u meču. Nastavila je Amerikanka, rođena u Moskvi, da pritiska servis Poljakinje. Usledio je dugačak sedmi gem. Kenin je stizala tri puta do izjednačenja, ali ne i do brejk lopte. Na kraju je gem završen, velikom greškom Sofije i Švjontek ponovo vodi 4:3.

Kenin je u osmom gemu brzo stigla do 30:0, ali je onda napravila dve greške za 30:30. Nezadovoljstvo svojoj igrom iskazuje klimanjem glavom. Sada Švjontek dolazi dva puta do 40:40 a posle duple greške Kenin i do brejk prilike. Međutim, onda je šampionka Australijan opena osvojila fenomenalan poen za izjednačenje. Švjontek stiže do nove šanse da oduzme servis, koju je upropastila svojoj greškom. Nije je to pokolebalo. Sa 11. direktnim poenom sebi stvara novu priliku. Iskoristila je, sjajnom odbranom naterala je Kenin da posalje lopticu u dno mreže. Švjontek je stigla do servisa za set.

Poljakinja počinje odličnim servisom za 15:0, ali onda vezuje neiznuđenu i duplu grešku za 15:30. Usledila je sjajna forhend paralela za 30:30, Kenin greši za 40:30 i Švjontek dobija set loptu. Nije je realizovala. Relativno lak bekhend šaje u dno mreže. Amerikanka je osetila šansu i odličnim napadom dolazi do brejk lopte, koju koristi fenomenalnim riternom iz bekhenda za 5:4.

Propuštena prilika nije uticala na Švjontek. Nastavila je da igra agresivno. Posle poena za Kenin,vezuje tri poena za nove dve brejk i set lopte. Posle sjajne odbrane i dobrog loba, tera Sofiju na grešku i rezultatom 6:4 osvaja prvi set.

Drugi set: 6:1 za Švjontek

Brejk na startu drugog seta za Kenin. Amerikanka se brzo oporavila. Na 30:30, napravila je dva odlična direktna poena za vođstvo od 1:0. Međutim, nikako Sofija ne uspeva da ustali svoju igru. Poklanja Švjontekovoj dve brejk prilike. Prvu spašava sjajnim forhendom, ne i drugu koju Iga pretvara u gem još jednom odličnom paralelom ovaj put iz bekhenda.

Švjontek se prva konsolidovala. Počela je da pogađa prvi servis. Od 0:15, dolazi do 40:15. Prvu koristi servis vinerom i vodi 2:1 u drugom setu. Kenin je zatražila pomoć fizioterapeuta zbog problema sa bolovima u levoj butini. Dobila je medicinski tajm-aut i privremeno napustila stadion.

Ništa dobro za Amerikanku ni po povratku na teren. Sa zavojem oko butine osvojila je prvi poen, ali je onda usledila serija od osam poena za Švjontek i vođstvo od 4:1. Poljakinja je na dva gema od najvećeg uspeha u karijeri.

Povreda je očigledno mučila Sofiju Kenin, ali je i Poljakinja igrala besprekorno. Vezala je tri poena za nove brejk lopte. Koristi prvu i stiže do petog vezanog brejka. Švjontek servira za prvu Gren slem titulu. Stiže do 15:0, a Kenin sjajnim forhendom dolazi do 15:15. Ponovo Iga uzima poen za 30:15, a još jednim vinerom Sofija dolazi do 30:30. Švjontek posle sat i 24 minuta stiže do meč lopte. Koristi je sjajnom forhendom dijegonalom. Poljska tinejdžerka je šampionka Rolan Garosa!