Teniska pesma: Briljantni Đoković "samleo" Štrufa

Tenis 05. sep 202000:24 > 02:58
Podeli:
Izvor: Reuters/Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Novak Đoković plasirao se u četvrto kolo US opena, pošto je pobedio Jan-Lenarda Štrufa iz Nemačke sa 6:3, 6:3, 6:1 za sat i 42 minuta.

To je peta Đokovićeva pobeda u isto toliko okršaja sa Štrufom, a sada ga čeka Pablo Karenjo Busta, koji je u tri seta izbacio Ričardasa Berankisa. Novak je Španca dobio u sva tri međusobna duela, poslednji put prošle godine u Sinsinatiju.

A Štruf je očigledno mnogo radio tokom pauze, u izvrsnoj je formi, ali imao je tu nesreću da dve sedmice u nizu naleti na Đokovića. I dok je u „Sinsinatiju“ Nemac u svakom smislu bio ispod nivoa, sada je počeo izvanredno, gledali smo intenzivne i snažne razmene i bio je potreban najbolji Novak kako bi se ti napadi odbili.

Novak je preusmeravao Štrufove jake udarce i nije hteo da odstupi od osnovne linije, pa je i on preuzimao inicijativu. Preloman je bio osmi gem, dva duboka riterna Đokovića i brejk za 5:3, a onda bez izgubljenog poena za vođstvo u setovima.

Držao je Štruf visok nivo još desetak minuta, ali ni to mu nije pomoglo da izbegne rani brejk. Novak je bio u najboljem izdanju i nije ga se moglo zaustaviti – kada je još Štrufu pao tonus, bilo je jasno da će posao biti brzo završen.

Tako je i bilo, poslednji trzaj bile su dve brejk lopte za Štrufa u prvom gemu trećeg seta. Najviše zahvaljujući servisu spasao ih je Novak, a potom je do kraja samleo Nemca.

A jedan čovek imao je posebni motiv da navija za Novaka, tačno 375.000 razloga.

Tekstualni prenos meča:

Već u prvom gemu videli smo nekoliko snažnih i intenzivnih razmena, kao i brejk loptu za Štrufa, koju je Novak spasao snažnim servisom u bekhend. Zapravo, posle Štrufovog riterna već mu je dodeljen gem, ali je Đoković uspešno tražio čelendž, da bi u nastavku sa dva servis vinera došao do 1:0.

Obojica tenisera želeli su da budu ti koji diktiraju ritam poena, udarali su čisto i nisu želeli da odstupe od osnovne linije. U naredna četiri gema nije bilo prilika za brejk, a Novak je vodio sa 3:2.

Posle duple greške protivnika i odličnog riterna forhendom, i Đoković je došao do prve brejk lopte. Međutim, Štruf je hrabro odservirao drugi servis, vrlo duboko, i izvukao se. Štruf je udarao snažno i precizno, pa je ubrzo bilo 3:3.

Igralo se izvanredno na obe strane, bio je Novak u blagoj neprilici, ali je Đoković na 30-30 i na djusu drop šotovima osvajao poene, da bi potom servis vinerom došao do vođstva 4:3. Briljantnim lobom Đoković je došao do 0-30 u sledećem gemu, ali Štruf najviše zahvaljujući servisu osvaja sledeća dva poena. Potom Novak odlično čita prvi servis rivala i dočekuje grešku Nemca. Usledio je dubok ritern posle na brejk lopti posle kojeg Štruf nije stigao da se namesti i poslao je forhend u aut – 5:3.

Nešto više od minuta kasnije, bez izgubljenog poena, Đoković je poveo sa 1-0 u setovima (6:3).

Izvor : Getty Images/Matthew Stockman

Laserskom forhend paralelom Novak započinje drugi set, a posle dva vanserijska defanzivna poena dolazi do 15-40. Međutim, Štruf sada stiže drop šot, a onda u još jednoj intenzivnoj razmeni dočekuje grešku Novaka forhendom.

Narednu brejk loptu Štruf je spasao asom, ali Novak nije želeo da ulije nimalo vere protivniku. Još jednom je bio čvršći u jakoj razmeni, a onda je sigurno i precizno diktirao ritam pre nego što je forhendom napravio još jedan viner za brejk.

Osvajao je Đoković gemove na svoj servis bez većih problema, pa i onaj u kojem je napravio dve duple greške. Na 30-30 se odmah ispravio neodbranjivim servisom i ubrzo poveo sa 3:1.

Štrufu je tonus malo opao, nije više udarao iz sve snage, a Đoković na svoj servis nije imao nikakvih problema. U naredna dva svoja gema zbirno je izgubio dva poena, da bi potom u devetom gemu napravio brejk – 6:3 i u 2-0 u setovima.

Izvor : Getty Images/Matthew Stockman

Nije Štruf odustajao, na startu trećeg seta je došao do dve brejk lopte – oba puta je Đoković pogodio prvi servis, jednom je završio poen već servisom, a prethodno iz drugog udarca. Još jedan forhend i Novak je poveo sa 1:0.

Što nije Štruf tada, jeste uradio Đoković u četvrtom gemu. Pucao je Novak iz svih oružja, na 0-30 je i Štruf promašio lak volej, a onda je prošao još jedan drop šot za vođstvo 3:1.

Tu je bio definitivni kraj, Novak je do kraja odjezdio za trijumf posle 102 minuta igre.