Đoković: GOAT? A da je Borg nastavio da igra…

Tenis 17. jun 202008:46 > 08:50
Izvor: Srdjan Stevanovic, Getty Images Sport

Novak Đoković stigao je u Zadar na drugi vikend Adria tura i kaže u intervjuu za dnevnik Nova TV da ga ne bi iznenadilo da Rodžer Federer opet zaigra na vrhunskom nivou.

„On je verovatno najveći teniser koji je ikada držao reket. Ljudi često vode debatu ko je najveći svih vremena, uzimajući pri tom razne parametre kako bi odlučili ko je najbolji. Teško je upoređivati generacije. Bjern Borg je osvojio 11 Gren slem titula, a povukao se u 26. godini života. Da je nastavio da igra još pet-deset godina, gde bi mu bio kraj? To su sve stvari koje su sada pod znakom pitanja. Šta bi bilo da nisu igrali s drvenim reketima”, rekao je Đoković za TV Nova.

Novak se osvrnuo i na svoj odnos sa fudbalerom Real Madrida Lukom Modrićem.

“Nismo se čuli već neko vreme. Čuli smo se početkom godine i pričali o nekim događajima koje bi mogli da pravimo zajedno, kako u regionu, tako i u svetu. Naravno, Luku podržavam i pratim. On je jedan od najboljih fudbalera na svetu. Izuzetno dobar momak, porodični čovek. Mađioničar loptom. Osvojiti Zlatnu loptu u konkurenciji Mesija i Ronalda i ostalih igrača u ovoj eri je nešto tako veliko što ćemo shvatiti tek nakon što završi karijeru. To su rezultati koji su večni. Nisam znao da je Zadar rodni grad Luke Modrića, tako da ću ga pozvati da mi ponudi neku preporuku kuda da odem, šta da radim, koga da upoznam… Nadam se da ću imati priliku i da jednom s njim boravim u njegovom gradu“.

Print screen/SK

Godinu dana prošlo je od početka saradnje s Goranom Ivaniševićem, a novinare iz Hrvatske zanimalo je kao njih dvojica funkcionišu.

“Goran je pre svega dugogodišnji prijatelj. Mi se poznajemo jako dugo, iako je on završio svoju igračku karijeru kada sam ja tek kretao. Mislim da sam imao 15 godina kada je on završio karijeru. Sećam se jako dobro njegovom boravka u akademiji Niki Pilić u Nemačkoj, kada se spremao za taj famozni Vimbldon 2001. godine, kada je dobio specijalnu pozivnicu i osvojio titulu. Nekoliko puta smo imali šansu da treniramo zajedno. Naravno, on je bio jedan od mojih idola kada sam odrastao. On je bio apsolutni heroj svih tenisera u regionu i svi smo navijali za njega i pomno ga pratili. Taj odnos se nastavio i kada je postao trener Čiliću i nakon toga Berdihu i Raoniću. Ja sam uvek ostao dobar s njim i naša je saradnja zvanično počela prošle godine na Vimbldonu gde smo krenuli pobedom“, kaže Đoković i dodaje:

“Imali smo problema u drugom delu godine kada sam imao povredu i oscilacija u igri, ali na kraju krajeva ovu godinu smo otvorili na sjajan način (osvajanje Australiajn opena). Nažalost, korona se dogodila i prekinula taj niz. Imam jako dobar odnos s Goranom, pre svega ljudski i privatni. Meni je to jako bitno i trudio sam se da imam takav odnos s ljudima tekom celog svog života. Da pre svega budemo ljudi. Da možemo da živimo i putujemo zajedno, a tek onda dolazi profesija. Jedno bez drugog ne može. Individualni je sport u pitanju, mnogo vremena provodimo zajedno na turnirima i zato mi je bitno da smo privatno dobri. Goran je uveo jednu novinu i svežinu u moju igru. Vrlo precizno i jasno odrađujemo određene zadatke na terenu. Dosta smo radili na servisu, što se posebno dobro odrazilo na moju igru. Ipak je servis bio njegovo najveće oružje. To je odmah doprinelo mojoj igri, ali tu je još mnogo stvari koje je doneo“.

U Zadru će na turniru učestvovati i Marin Čilić i Borna Ćorić, najbolji hrvatski teniseri, a sve mečeve pratite na kanalima Sport kluba.