Mari: Mnogi podržavaju spajanje ATP i WTA

Tenis 02. maj 202012:20 > 12:25
Podeli:
Izvor: REUTERS/Susana Vera

Britanski teniser Endi Mari podržao je predlog Rodžera Federer da se spoje muški i ženski teniski turovi i istakao da veliki broj njegovih kolega smatra da bi to bio pozitivan korak napred za tenis.

ATP je osnovan u septembru 1972. godine s ciljem da štiti interese profesionalnih tenisera, dok su žene svoje vladajuće telo dobile devet meseci kasnije. Pored te dve organizacije, tu je i Međunarodna teniska federacija, koja kontroliše Gren slemove, kao i Dejvid kup, Fed kup i olimpijske turnire, ali nema nikakvu nadležnost nad ostalim profesionalnim turnirima.

Kada veliki broj najboljih tenisera započinje diskusiju i priča o tome, to je obećavajuće. Kada dođe do razgovora izuzetno je važno da se to spajanje ne gleda muškim očima, da što više žena bude uključeno u donošenje odluka da bi se čulo što više mišljenja“, istakao je Mari, koji je često isticao važnost jednakosti polova.

Već godinama se priča o jedinstvenom turu, a priča je pokrenuta pre desetak dana, u vreme pandemije koronavirusa, kada se Federer oglasio na društvenoj mreži Tviter.

Samo se pitam… Da li sam ja jedini koji misli da je sada vreme da se muški i ženski tenis ujedine i budu kao jedno“, istakao je Federer, „Ne pričam o spajaju takmičenja na terenu, već dva vladajuća tela (ATP i WTA) koji nadgledaju muške i ženske profesionalne turove“.

Teniska sezona je trenutno prekinuta i neće biti nastavljena pre sredine jula. Ono što je jasno već duže vreme jeste da muški turniri tokom godine imaju veći nagradne fondove od ženskih, dok su na Gren slemovima oni jednaki. Rafael Nadal je među onima koju su takođe podržali Federerovu ideju, dok se na drugoj strani našao Australijanac Nik Kirjos.

Mari je istakao da je očekivano da bude podeljenih mišljenja i prisetio se razgovora koje je vodio sa kolegama koji su bili nezadovoljni kada su veći turniri izjednačili nagradne fondove za muškarce i žene.

Pitao sam ih tada: ’Da li biste radije da ne budu povećani uopšte’, a oni su mu odgovorili: ’Zapravo da’. Sa takvim stavovima radite u ovakvim razgovorima“, naglasio je Mari.