Teniski spektakl u večnom Rimu: SK1 i SK2 od 11:00

Tenis 11. maj 201509:46 > 09:51
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Večni grad je poprište i jednog od najvećih teniskih turnira na kalendaru, poslednje ozbiljne pripreme pred drugi Grend Slem sezone.

Dugo su se organizatori opirali da spoje muški i ženski turnir, ali kada se to konačno dogodilo 2011. ispostavilo se da je pun pogodak. Za one koji se ne sećaju, ranije su Rim i Madrid igrani naizmenično.

Ovaj turnir ima ogromnu tradiciju, počeo je 1930. a zanimljivo je da je prvih pet godina igran u Milanu. Kod dama je bila jedna pauza, preseljen je iz Rima u Peruđu 1981. 1986. nije ni održan, da bi se naredne godine vratio na staro odredište, terene Foro Italika. Za pomenuto izdanje turnira, centralni teren kompleksa doteran je i proširen i sada prima 10.400 gledalaca.

Drugi teren nosi ime po najslavnijem italijanskom teniseru Nikoli Pijetranđeliju i prima 3500 gledalaca, ali sada su za potrebe televizije, kamere i na trećem terenu i tako imamo potpuni užitak iz italijanske prestonice.

Igrači obožavaju ovaj turnir, klima je izuzetno prijatna, svaki meč ima veliku posetu i italijanska publika poseduje veliko poznavanje tenisa i poštovanje prema gladijatorima ovog sporta.

Kod dama, dvostruki uzastopni šampion je Serena Vilijams, prošle godine je bila bolja od Sare Erani u finalu. Spada u Premijer 5 kategoriju, mesta ima za 56 teniserki, a nagradni fond je dva miliona dolara. Kod muškaraca, titulu brani Novak Đoković, koji je pobedio Rafu Nadala prošle  godine u finalu. Rafa je rekorder sa sedam titula do sada, a isto kao kod dama, ima mesta za 56 tenisera, a nagradni fond je 2.2 miliona evra.