ATP Madrid: Velike borbe za polufinale

Tenis 08. maj 201509:13 > 09:17
Podeli:
Izvor: Foto/Streeter Lecka/Getty Images Sport

Ako ste mislili da Ameli Morezmo ne može da odvede Endija Marija na viši nivo i da mu je potreban drugi trener, pogrešili ste.

Endi je prošle nedelje osvojio prvu titulu u karijeri na šljaci pobedivši Filipa Kolšrajbera u Minhenu. Ali, nije stvar u tome koliko je stvar u tome što prvi put u karijeri izgleda kao da gleda sa osmehom, izgleda kao da konačno uživao u onome što radi.

U osmini finala, iskoristio je umor Marsela Granoljersa i počistio ga sa terena. Sada ga očekuje potpuno drugačiji protivnik, Miloš Raonić. Kanađanin je pobedio Leonarda Majera u osmini finala i odgovara mu brza šljaka u Madridu.

Do sada, on i Endi su odigrali pet mečeva i vodi Raonić sa 3-2. Ali, svaki put je to neizvestan i zanimljiv meč, jer imate sudar dve potpuno različite filozofije ove igre. Do sada u karijeri, Mari je osvojio 32. titule, dok je Raonić prigrlio šest pehara.

Pred duel Keija Nišikorija i Davida Ferera, možemo samo da se nadamo da će nam pružiti užitak kao prošle godine.

Izvor : Getty Images Sport, Alex Caparros

Oni su se tada sastali u polufinalu Madrida i odigrali jedan od najboljih, najdužih i najdramatičnijih mečeva u 2014. Nišikori je slavio, ali je u grčevima dan nakon toga morao da preda finale Rafaelu Nadalu. Ipak, tada smo upoznali i slobodno se može reći zavoleli ovog japanskog samuraja.

Španski samuraj David Ferer nas tokom cele karijere ubeđuje u svoje naizgled beskrajne rezerve mentalne i fizičke snage. U osmini finala, preokrenuo je meč protiv Verdaska, kao što je bezbroj puta preokrenuo do sada i obezbedio sebi šansu da se revanšira Japancu.

Samo, sada je Japanac taj koji je bolje rangiran, on je taj koji je blagi favorit.Nišikori je i taj koji ima prednost u međusobnim duelima, vodi sa 7-4 protiv Ferera. Do sada, Nišikori je u karijeri naređao devet titula, dok je u Fererovom posedu 24 trofeja.

Ako volite atomski tenis, gde će asovi i vineri sevati na sve strane, onda se uključite u meč Tomaša Berdiha i Džona Iznera

Izner je prvi Amerikanac koji je posle šest godina ušao u četvrtfinale Madrida, odnosno, u prevodu, od kada se ovaj turnir igra na šljaci. Nakon veoma slabog početka sezone, Izner sada igra fantastično, možda i bolje nego ikad.

Tomaš Berdih radi ono što je radio celu karijeru. Izgledalo je kao da je konačno napravio taj odlučujući korak kada je razbio Nadala u Australiji, ali nije. I dalje retko gubi od slabije rangiranih od sebe, ali još ređe dobija bolje rangirane.

Čeh i Amerikanac su se do sada sastajali osam puta i Berdih vodi sa 6-2. Zanimljivo je da su i jedan i drugi u osmini finala imali takođe odlične servere za protivnike. Izner je izbacio Kiriosa, dok je Berdih bio bolji od Conge. U dosadašnjoj karijeri, Izner je osvojio devet titula, dok je Berdih osvojio jednu više.

Da li nam se vratio pravi Rafa Nadal, da li je to stari kralj šljake, videćemo na meču protiv Grigora Dimitrova.

Izvor : Getty images by Julian Finney

Bugarin igra najbolji turnir ove godine, u to već nema sumnje. U Madrid je došao sa u najmanju ruku prosečnim skorom od 14-8 u ovoj godini, ali probudio se kada je najviše trebalo. U osmini finala, pobedio je Stena Vavrinku u jednom veoma lepom meču.

Ali, za njega važi isto što važi i za Bolelija i za Federera. Igrači koji imaju jednoručni bekend po pravilu se muče protiv Nadala jer je gotovo nemoguće iskontrolisati taj jednoručni bekend sa visokim i jakim spinovima koji šalje Nadal. Rafa je, naravno, svestan toga, pa će verovatno besomučno napadati tu stranu Bugarina.

Do sada su se sastali pet puta i svih pet puta je pobeđivao Nadal. Čak i više od eventualne pobede i treće uzastopne titule u Madridu, Rafi bi ovo značilo zbog samopouzdanja. Prvi put u karijeri, izgledao je bez rešenja, bez orijentacije, bez one beskompromisne želje da na na bilo koji način dođe do pobede.