Denis nije napast, Đoković rutinski do Iznera

Tenis 09. okt 201912:33 > 13:55
Podeli:
Izvor: Koji Watanabe/Getty Images

Novak Đoković plasirao se u treće kolo Masters turnira u Šangaju, pošto je savladao Denisa Šapovalova sa 6:3, 6:3 za 70 minuta igre.

To je treća pobeda za Đokovića u isto toliko okršaja sa mladim Kanađaninom, posle Australijan opena i Rima takođe ove godine.

Pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanje, Novak je u prvom setu izgubio samo jedan poen u gemovima na svoj servis, a ključni brejk napravio je u osmom gemu.

Jedini mali pad imao je Đoković početkom drugog seta, tada je spasao brejk loptu kada je Šapovalov napravio grešku u dugoj razmeni. Bodrio je sebe Šapovalov, ali nije uspeo da stvori novu šansu, da bi mu na 2:2 pala koncentracija i tada je odigrao loš gem dozvolivši brejk prvom teniseru sveta.

Novak je od tada ponovo u potpunosti preuzeo kontrolu, lako dobio dva gema na svoj servis i uz dva atraktivna udarca u poslednjem gemu napravio je brejk za kraj.

Đoković će u trećoj rundi igrati sa Džonom Iznerom, koji je bio bolji od Luke Puja u dva seta. Do sada su igrali 11 puta, srpski teniser vodi 9-2, a od početka 2016. godine igrali su samo jednom, Novak je bio bolji u grupi na završnom Mastersu prošle godine u Londonu (6:4, 6:3). 

Statistiku sa meča pogledajte OVDE.

Tok meča:

Đoković je dobio početni gem bez izgubljenog poena, a već u narednom dvaput je stvorio brejk šansu. Prvi put je Denis neodbranjivo servirao, drugi put je takođe ubacio prvi servis i završio poen forhend vinerom u narednom udarcu, da bi ubrzo bilo 1:1.

Novak je lako dobio i naredni gem na svoj servis, potom stigao i do 15-30, ali ga je koštao kratak ritern na forhend rivala. Denisu je prvi servis ulazio u visokom procentu na startu, pa je izjednačio na 2:2. Posle toga su usledila dva laka gema na obe strane (3:3).

Postepeno je opadao procenat prvog servisa Kanađaninu, pa je Đoković pri vođstvu 4:3 došao do 0-30. Osvojio je naredna dva poena Šapovalov, ali onda je novom greškom forhendom dao novu brejk loptu rivalu. Kao i na prethodne dve, pogodio je prvi servis, ali ovoga puta je Novak ušao u razmenu, nije najbolje skratio loptu, ali je Šapovalov još lošije odigrao – brejk, 5:3.

Novak je odservirao za set bez izgubljenog poena, a na svoj servis je u pet gemova izgubio samo jedan poen.

Međutim, na startu drugog, u prvom gemu na servis Đokovića, Kanađanin je uzeo četiri poena – imao je i brejk loptu, ali je pogrešio u dugoj razmeni. Usledio je dobar servis i forhend viner, a onda je Đoković sledeći poen okončao na mreži i izjednačio na 1:1.

Novak je nešto više grešio na startu drugog seta, mučio se i u svom drugom gemu, ali je na 2:2 ipak napravio brejk – došao je do dve vezane brejk lopte, malo je popustila koncentracija Denisu, a Đoković je na prvoj vratio jako snažan servis i Šapovalov je zario bekhend u mrežu.

To je odlučilo, Novak je lako dobio dva gema na svoj servis pre nego što je još jednim brejkom završio posao.