Propuštena velika šansa: Tipsarević ispustio Kudlu

Tenis 26. avg 201919:51 > 20:04
Podeli:
Izvor: Elsa, Getty Images Sport

Odlučio je Janko Tipsarević da mu ovogodišnji US Open bude poslednje gren slem u bogatoj karijeri. Nažalost, doživeo je poraz već na startu u četiri seta od domaćeg tenisera Denisa Kudle, iako je scenario mogao da bude dijametralno drugačiji.

Odlično je Janko počeo meč. Napravio je brejk za 2:0 u prvom setu. Kudla je vratio brejk već u sledećem gemu, ali je Jankova reakcija bila munjevita, odmah došao do 3:1 i tada praktično rešio prvi set. Formu iz prvog dela nije uspeo da prenese u drugi i izgubio ga je ubedljivo 6:1.

Ispostavilo se da je odluka pala u trećem setu. Tipsarević je imao tri vezane brejk lopte u četvrtom gemu, ali je sve tri spasao Kudla. Ipak, četvrtu nije mogao i Srbin je poveo 3:1, a potom i 4:1. Došao je u prilik da servira za set. Imao je tri set lopte, ali ih je Kudla sve tri spasao, a iskoristio je četvrtu brejk loptu i meč je vratio u egal. Odluka je pala u taj brejku, gde je Janko takođe imao šansu. Vodio je 2:0 i 4:2, ali se oba puta ekspresno vraćao Amerikanac. Tipsarević je poveo 5:4, ali od tada nije uzeo nijedan poen i na kraju je Kudla ipak dobio treći seti i poveo 2:1.

Posle toga bilo je jasno da iscrpljeni, što fizički, što ubijen mentalno, Tipsarević teško da će se oporaviti. Samo je bilo pitanje kada će ga Amerikaac prelomiti. U prvom gemu na servis Srbina imao je pet brejk lopti, od čega tri vezane, ali se Janko volšebno spasao. Potom je kod 2:1 za Kudlu tražio medicinski tajm aut, ali je ipak nastavio meč. Kao da nije jer je postojao samo jedan teniser. Kudla je ekspresno osvojio potrebna četiri gema i dobio set 6:1 za konačnu pobedu i prolaz u drugo kolo.

Tamo ga čeka Dušan Lajović, koji je u tri seta savladao Stiva Darsisa.