Muke po Filipu, Duci i GoT, gužve, Rodžer i 1999.

Tenis 29. maj 201919:45 > 19:46
Izvor: Clive Brunskill, Getty Images

Dok se u pozadini lagano čuo orkestar, dve gitare i kontrabas, Miomir Kecmanović i David Gofan na ljupkom i intimnom terenu broj 14 po sunčanom vremenu počinjali su meč drugog kola. To je nagoveštavalo miran dan i malo je nedostajalo da tako i bude, ali...

Adam Pretty, Getty Images

Organizatori Rolan Garosa apsolutno nisu imali sluha za srpske navijače, a i nama novinarima nije baš napravljena usluga činjenicom da su sva trojica tenisera iz Srbije igrali drugi po redu svoje mečeve.

Za razliku od prethodnih dana, nisam na nekom od stadiona bio već od 11, mada ni najmanje ne žalim. Zašli smo u tajne posla španera, to je jedan od onih tekstova koji novinaru daju novi nalet poleta i energije jer odskače od uobičajenog kalupa prvih Gren slem dana – tako je bilo i sa mnom, dobio sam novi polet pred više nego sadržajan dan.

U Tviter anketi pitao sam vas koji meč prvo da gledam, a i trajanje prethodnih duela doprinelo je da se prvo nađem na duelu Kecmanović – Gofan. Moram da priznam, očekivao sam jači otpor mladog srpskog tenisera – u prva dva seta, koliko sam uspeo da pogledam uživo, u samo dva gema na svoj servis Miomir se nije suočavao sa brejk loptama. Belgijanac jeste odličan na riternu, ali upravo u servisu bila je jedna od ključnih razlika, pogotovo drugom koji je Gofan sa lakoćom čitao i napadao, što nije uvek bio slučaj kod Kecmanovića.

Miomir čisto udara loptu, ali nije uspevao da diktira ritam i da bude nepredvidljiviji, dok je Belgijanac bolje tražio uglove i uspevao da gradi poene. Onda bi Kecmanović izgubio strpljenje i pomalo igrao hazarderski napadajući lopte i koje nisu za napad. “Tako je, bre“ i “hajde Miki, ne damo“, čulo se sa tribina posle jedne takve paralele koja je završila uz liniju, ali takvi uzleti bili su kratkog daha.

Belgijanci su bili brojniji sa svojim standardnim rekvizitima – zastavama, fudbalskim dresovima i perikama – a skandirali bi Gofanu svaki put kada bi makar i zamirisali nevolju za svog zemljaka. Poraz jeste bio ubedljiv, ali sam utiska da će u budućnosti Kecmanović moći da se nosi sa igračima Gofanovog ranga – dok pronađe balans u donošenju odluka i dok stekne iskustvo igranja u kontinuitetu sa jakim protivnicima.

Ni Miša naravno nije očajavao, bio je nasmejan i zadovoljan činjenicom da je ostvario prvu Gren slem pobedu – takav stav i treba da bude, ne treba na sebe da tovari ni preveliki pritisak niti da traži sve i odmah, nema još ni 20 punih godina.

Odšetali smo pedesetak metara dalje i pošli uz stepenice taman da vidimo kako Laslo Đere dubokim riternom i potonjom greškom Popirina pravi brejk u prvom setu. Rutinski je priveo prvi set kraju, vidi se napredak na servisu, a atmosfera na tribinama nije bila vrela, naprotiv – tek ponekad čuo bi se uzvik podrške za Đerea od nekolicine srpskih navijača.

“Šta je ovo“, viknuo je Laslo ka svom boksu u ranoj fazi drugog seta. Drugi set proticao je bez ritma, “mrtvo“, često je Đere odmahivao glavom nezadovoljan svojim potezima, ali ni protivnik nije blistao.

Kompletan tekst Saše Ozma pročitajte na sajtu Sport kluba.