Novak: Neću da upirem prstom ni u koga, ali…

Tenis 07. maj 201908:40 > 08:42
Podeli:
Izvor: Julian Finney, Getty Images

Novak Đoković kaže da razume odluku Džastina Gimelstoba da napusti poziciju u Upravnom odboru ATP posle skandala u kojem je pretukao svog (dotadašnjeg) prijatelja.

“Pod tim okolnostima doneo je ispravnu odluku, o tome se mnogo govori u poslednje vreme. Mislim da je on bio vredan za igrače i da ih je dobro predstavljao u poslednjih više od deset godine, ali on sada mora da se izbori sa time što je uradio, sa tim slučajem, da pronađe ravnotežu i pravo stanje uma pre nego što potencijalno pokuša da se vrati. Sve oko njega nosi sada mnogo pritiska i predstavlja prepreku za ATP tur i igrače, doneo je dobru odluku“, rekao je Đoković.

Mnogi su upravo Gimelstoba i Đokovića videli kao ljude koji su imali presudni uticaj na odluku da se Krisu Kermodu ne produži mandat na poziciji predsednika ATP.

“Tehnički Kris ima pravo da se opet kandiduje za sledeći mandat, ne znam želi li on to ili ne jer nisam razgovarao s njim o tome. Ali ako se desi – zašto da ne, u našem sportu potrebno nam je što je više moguće kvalitetnih kandidata. On je bio predsednik nekoliko godina i temeljno poznaje Tur. Biće to interesantan proces i odabir, nadam se da ćemo imati kvalitetne kandidate i iz samog tenisa, ali i među ljudima izvan njega“, dodao je prvi teniser sveta.

Neke kolege, među kojima su Nadal i Federer, prebacivali su Đokoviću da kao predsednik Saveta igrača nije dovoljno inicirao komunikaciju sa ostalim teniserima. 

“Ne želim putem medija da išta poručujem njima, to ne podržavam i to nije ispravno. Poštujem svačiju odluku da to čini, ali osećam da je bolje saopštiti kolektivnu odluku javno kada rešimo to među sobom. Deo sam Saveta već nekoliko godina, taj sistem ima mnogo nedostataka i siguran sam da možemo da budemo bolji kada je reč o komunikaciji. Kada kažem ‘mi‘, mislim na ceo sistem, nismo produktivni i efikasni koliko bi trebalo da budemo. Istovremeno, mora da funkcioniše obostrano – igrači treba da traže informaciju ako žele da budu uključeni. Ne upirem prstom ni u koga, osećam da moramo da budemo zajedno u ovoj priči, kao što i jesmo, i igrači i turniri, svi smo deo sistema“, kaže Đoković i dodaje:

“Znam to jer sam bio takav na početku karijere, nisam baš znao kako stvari funkcionišu i ne bih imao dovoljno informacija da kažem nešto javno i da tako stvorim još više nevolja. Mislim da neki igrači neće da budu uključeni jer Savet uzima i vremena i energije, a uz to nema bilo kakve finansijske naknade za razliku od ostalih delova sistema kojima je to primarni posao, jedini motiv je čista volja da se pozitivno utiče na sport. Mislim da nije pravi pristup govoriti javno bet dovoljno informacija. Kažem, mora da bude obostrana komunikacija, često se dešava da igrači ne ostave dovoljno prostoira da im se priđe jer tokom turnira svako je u svojoj zoni i ne želi da bude uznemiravan. Svi to poštuju i ja, pre svih, to znam i razumem“.

Novak takmičenje na turniru u Madridu počinje duelom sa Tejlorom Fricom, u utorak oko 13.30 na Sport klubu 1.