Najduži mečevi u istoriji tenisa

Tenis 09. mar 201514:00 > 14:01
Podeli:
Izvor: Getty images, David Ramos

Pobednik najdužeg duela u istoriji tenisa je meč između Džona Iznera i Nikolasa Maua, odigran na Vimbldonu 2010.godine. Džon Izner je nakon 665 minuta, odnosno 11 sati i pet minuta igre slavio rezultatom 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70:68.

Amerikanac i Francuz su meč igrali tri dana. Počeli su u utorak, kada su odigrali nešto manje od tri sata tenisa, pre nego što je dvoboj prekinut, da bi nastavili dan kasnije kada je meč zbog dužine i mraka ponovo pomeren za četvrtak.

Tokom 11 sati i pet minuta igre oboreno je još nekoliko rekorda,  uključujući i najduži set, peti, koji je trajao 8 sati i 11 minuta, najviše gemova u jednom setu (138), najviše gemova u jednom meču (183), najviše asova jednog igrača u jednom meču (Izner – 113) i ukupan broj asova u jednom meču (216).

Izvor : Getty Images Sport, Michael Regan

Razumljivo, Izner je ispao već u sledećem kolu, jer je manje od 24 sata kasnije ponovo morao na teren, a porazio ga je Tiemo De Baker iz Holandije.

Prethodno, najduži meč u istoriji Vimbldona trajao je 112 gemova i odigran je 1969. godine.

Drugi najduži meč u istoriji tenisa odigran je takođe na Dejvis kupu 2013.godine, između reprezentacije Češke i Švajcarske. Meč je trajao sedam sati i dva minuta, sećate se, mogli ste da ga pratite i na Sport Klubu.

Češki dubl slavio je sa 6:4, 5:7, 6:4, 6:7(3–7), 24:22. Dubl između Češke i Švajcarske ujedno je i najduži meč ikada igran na Dejvis kupu. Ali, taj poraz nije sprečio Švajcarce da na kraju osvoje salataru.

Oborili su rekord star 31 godinu koji su držali Amerikanac Džon Mekinro i Šveđanin Mats Vilander. Njih dvojica su igrali šest sati i 22 minuta, a Mekinro je pobedio sa 3:2, ali u to vreme još nije bilo taj brejkova, pa je gotovo svaki set išao na razliku. U suštini, taj meč je bio i jedan od glavnih razloga uvođenja taj brejka u tenis.

Argentinac Leonardo Majer i Brazilac Žoao Souza odigrali su treći najduži meč u istoriji tenisa, a najduži singl meč u istoriji Dejvis kupa.

Izvor : Getty Images Sport, Cameron Spencer

Majer je slavio sa 7:6, 7:6, 5:7, 5:7, 15:13 nakon šest sati i 42 minuta epske borbe. Zahvaljujući ovom trijumfu Majera nad Souzom, teniska reprezentacija Argentine je u okviru prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa izjednačila na 2:2 u ukupnom skoru protiv ljutog rivala Brazila.

Pobednik tog meča sastaće se sa Srbijom u četvrtfinalu. U slučaju da to bude Brazil, oni dolaze na Balkan, a u slučaju trijumfa Gaučosa, srpski teniseri će se uputiti na dalek put u Južnu Ameriku.