Da li je Vimbldon opet Novakov katapult?

Tenis 20. jul. 201810:45 > 10:50
Podeli:
Izvor: Michael Steele, Getty Images Sport

Vimbldon je mesto koje je Novaku Đokoviću obično služilo kao katapult ka teniskoj vasioni.

Titulom 2011. počeo je da širi svoje carstvo i van Melburna i postao je prvi na svetu, a velikom pobedom nad Federerom u finalu 2014. stavio je tačku na muke u završnici najvećih turnira i postavio temelj za najdominantniji period u teniskoj istoriji, od početka 2015. do Rolan Garosa 2016.

Pre nekoliko dana, Đoković i Nadal odigrali su 52. meč u verovatno najvećem teniskom rivalstvu svih vremena. Bio je to klasik ravan Melburnu 2012. ili Parizu 2013. godine – Novak je izašao kao pobednik sa 10:8 u petom setu, a potom je i osvojio titulu. Može li ona da ima slično dejstvo kao dve gorenavedene?

Nekoliko je znakova koji nas hrabre da na to pitanje odgovorimo potvrdno. Pre svega – servis. To je udarac na kojem je Novak zbog povrede lakta bio prinuđen da pravi najveće korekcije – produžio je reket, prilagodio “grip“ i skratio zamah. Trebalo je vremena da sve legne na mesto, trebalo je napraviti i dovoljan broj ponavljanja, a važno je i iskustvo i talenat koji skraćuju period adaptacije. Epilog? Odservirao je na Vimbldonu 70 asova, čak 23 u najvažnijem meču sa Nadalom, procenat prvog servisa mu je 71%, a osvojio je 80% poena na prvi servis – poređenja radi, “bombarder“ Anderson uzeo je 81% posle svog prvog servisa.

Baš kao što je u autorskom tekstu konstatovao slavni Nik Boletijeri, Novak je pokazao da preciznost (“gađanje svojih tačaka“, kako kažu teniseri) i varijacije mogu da budu jednako efektni kao snaga. Nije to za Novaka ništa novo, setite se kako je servirao u finalima Vimbldona 2014. i 2015, ali sada je taj nivo dostigao i sa promenjenim servisom.

Ono što je posebno impresivno jeste što je uspeo u onome što je npr. Nadal briljantno radio tokom karijere – zna da je izvesni udarac naročito važan na određenoj podlozi, stavlja dodatni akcenat na njega i uspeva da ga učini oružjem.

Kompletan tekst pročitajte na sajtu Sport kluba