Nadal: Odlazak u Beograd bio bi otrov za moja kolena

Tenis 29. mar. 201716:23 > 16:52
Podeli:
Izvor: Al Bello, Getty Images Sport

Španski teniser Rafael Nadal smatra da povećanje broja turnira na tvrdoj podlozi nauštrb šljake, ne bi bilo fer, kao i da bi to bilo izuzetno loše po zdravlje tenisera.

Odluka organizatora turnira u Rio de Žaneiru i Buenos Ajresu da od 2019. godine umesto na šljaci ti turniri budu igrani na tvrdoj podlozi, izazvala je brojne reakcije.

„Kralj šljake“ Nadal veruje da je smanjenje broja turnira na šljaci izuzetno loše.

„Ako ima 80 procenata turnira na tvrdoj podlozi normalno je da su vrhunski igrači specijalisti za tu podlogu. To ranije nije bio slučaj, bilo je mnogo specijalista za šljaku. Međutim ako ATP to želi od ovog sporta onda u redu“, izjavio je Nadal, koji je u dosadašnjoj karijeri osvojio 49 turnira na šljaci.

Izvor : Michael Dodge/Getty Images

Španac velikih zamerki ima i na organizaciju završnog Mastera koji se uvek igra na betonu.

„Nije mi jasno da se svake godine Masters igra na tvrdoj podlozi. Ne razumem da moram da igram završni turnir na betonu ako sam učešće za njega izborio na drugim podlogama. Smatram da to nije fer, kao i da je to najgore za telo sportiste“.

Zbog čestih povreda koje je doživljavao tokom karijere 31-godišnji teniser je prinuđen da maksimalno smanji broj mečeva tokom sezone.

Izvor : Chris Hyde, Getty Images Sport

Iz tog razloga, Nadal neće nastupiti u Dejvis kupu protiv Srbije koji je na programu od 7. do 9. aprila u dvorani „Aleksandar Nikolić“, na tvrdoj podlozi.

„Nemoguće je da igram tamo.Ta drastična promena bi bila kao otrov za moja kolena. Moram postepeno da se prilagođavam novim uslovima i pripremim za turnire na šljaci. Volim da budem sa reprezentacijom, ali svi znaju koliko problema imam sa povredama i zato se moram truditi da ih izbegnem“, zaključio je španski teniser.

Nadal trenutno učestvuje na turniru u Majamiju, takođe na tvrdoj podlozi, gde ga u četvrtfinalu očekuje duel sa Amerikancem Džekom Sokom. Taj duel možete pratiti na Sport klubu 1 u četvrtak u jutarnjim časovima (3,00).