Šarapova: Napravili su od mene primer za druge

Tenis 05. okt 201620:18 > 20:20
Podeli:
Izvor: Quinn Rooney/Getty Images

Ruska teniserka Marija Šarapova nagovestila je da je Međunarodna teniska federacija od nje želela da napravi primer za sve ostale. Šarapova je zbog pozitivnog testa na meldonijum u januaru prvobitno bila suspendovana na dve godine, ali joj je Sud za arbitražu u sportu kaznu umanjio na 15 meseci.

Dobila sam suspenziju na 24 meseca, ali je ITF tražila četvorogodišnju suspenziju. Prošla sam kroz saslušanje pred ITF, koje je bilo pred komisijom koju je izabrala ITF. Bila sam na saslušanju u Londonu znajući da razgovaram sa ljudima koje su izabrali ljudi sa kojima se u stvari borim. Oni za to kažu da je neutralno? To nije bilo neutralno. Sud za arbitražu u sportu je neutralan i ovim me je nagradio“, naglasila je Šarapova.

Na pitanje da li je ITF želeo da od nje napravi primer za sve ostale, Šarapova je rekla:

„Nisam želela u to da verujem, ali sada počinjem“.

U objašnjenu odluke, Sud za arbitražu u sportu je nije naveo da je krivica Šarapove bila značajna, ali se ističe da je sama bila tvorac svoje sudbine time što je koristila meldonijum pošto se našao na listi zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije. Meldonijum je dodat na listu početkom godine, pošto je Svetska antidoping agencija prethodno više puta sportiste upozorila da će se to desiti.

„Nisam razmišljala o svojoj igri već neko vreme, bila sam preokupirana. Nisam bila kod kuće mnogo, putovala sam i radila stvare za koje nisam imala vremena jer nisam znala kakva će mi budućnost biti. Zapravo sam pomislila da imam raspored i plan“, rekla je Šarapova, „Nisam znala kako u stvari izgledaju vikendi i radujem se takvim danima, kada imate potpuno drugačije razmišljanje. Vikendom se igraju Gren slem finala i to je ne što za šta radite, i iz te perspektive, to se promenilo. Trenirala sam na drugačiji način, ne za turnir na koji želim da se vratim za nekoliko meseci, trenirala sam samo za sebe i osećaj je bio sjajan“.

Šarapova će na teren moći da se vrati 26. april i u teoriji prvi veliki turnir bi mogao da joj bude Rolan Garos, ali će morati za kratko vreme da osvoji potrebne bodove, osim ako joj se ne dodeli specijalna pozivnica. Ruska teniserka je osvajala drugi Gren slem sezone 2012. i 2014. godine.