Šarapovoj smanjena kazna za devet meseci!

Tenis 04. okt. 201615:41 > 15:43
Podeli:
Izvor: Kevork Djansezian/Getty Images

Sud za arbitražu u sportu (CAS) je smanjio suspenziju za devet meseci ruskoj teniserki Mariji Šarapovoj zbog korišćenja nedozvoljenih sredstava.

Nekada najbolja igračica na svetu je prvobitno bila kažnjena sa dve godine zabrane igranja, ali će posle najnovije odluke imati priliku da se na teren vrati u maju.

Petostruka osvajačica Gren slem turnira suspendovana je od strane Međunarodne teniske federacije pošto je bila pozitivna na meldonijum tokom Australijan Opena u januaru. Ruskinja je priznala da je sporni lek koristila dugi niz godina ali da nije bila upoznata sa njegovom zabranom, koja je stupila na snagu 1. januara.

Šarapova se žalila na odluku o suspenziji, što je Sud u Lozani delimično prihvatio.
„CAS panel je utvrdio da je Marija Šarapova prekršila antidoping pravila, iako nije bilo značajnije odgovornosti, ona ipak postoji. Zbog toga je odgovarajuća kazna od 15 meseci“, stoji u saopštenju CAS.

Ruskoj teniserki je suspenzija počela 26. januara, ističe 25. aprila 2017. godine u ponoć, tako da po kalendaru ona može da se pojavi na sledećem Rolan Garosu, turniru koji je osvajala 2012. i 2014. godine.

Po donošenju odluke Suda u Lozani Marija Šarapova je izdala saopštenje u kom je istakla kako jedva čeka da se vrati na teren.

„Osećam kao da mi je nešto što mnogo volim, na mnogo različitih načina oduzeto. Biće divno kada mi se to vrati. Tenis je moja strast i nedostajao mi je. Brojim dane do trenutka kada ću se vratiti na teren. Veće CAS je zaključilo da se ne slaže sa brojnim zaključcima Tribunala ITF. Ja sam od starta preuzela odgovornost za to što nisam znala da lek koji se dobija bez recepta i koji sam uzimala deset godina nije više dozvoljen. Ali, shvatila sam i koliko su neke druge federacije bolje u saopštavanju promena sportistima“, rekla je Šarapova.