ITF prihvata izuzetak za Matek-Sends, WADA i CAS ne

Tenis 20. sep 201609:56 > 09:57
Podeli:
Izvor: Harry How/Getty Images

Činjenica da su Serena i Venus Vilijams dobile dozvolu da koriste određene zabranjene supstance u terapeutske svrhe privukla je poslednjih dana veliku pažnju. Njihove poverljive lekarske informacije objavila je ruska hakerska grupa “Fancy Bears”, a isti slučaj je i sa Betani Matek-Sends, čija priča je poprilično zanimljiva.

Matek-Sends koristi hidrokortizon od 2012. godine, pošto je podnela zahtev za izuzeće za terapeutsku upotrebu. Međutim, po preporuci svog doktora Erika Serana, tražila je od Međunarodne teniske federacije (ITF) i Svetske antidoping agencije (WADA) da počne da koristi i dehidroepijandrosteron.

Sve organizacije su potom donele dve potpuno različite odluke. ITF joj je odobrio upotrebu tog leka, do je WADA odbila, pošto se on pretvara u testosteron kada se koristi. Zbog građe žena, korišćenje testosterona se smatra namerom da se poboljšaju izdanja na terenu.

Pošto je WADA odbila drugi zahtev američke teniserke, Matek-Sends se obratila Sudu za arbitražu u sportu (CAS). Iako je Sud u Lozani prihvatio objašnjenje da nema nameru da poboljša svoj učinak na terenu korišćenjem tog leka, takođe je odbio njen zhahtev.

CAS je, međutim, naglasio da postoji nedostatak informacija od strane doktora Serana zbog čega je Matek-Sends potrebno da koristi tu zabranjenu supstancu. Zanimljivo je da Seranova klijentela uglavnom uključuje bodibildere, a uprkos njegovoj ne tako dobroj reputaciji, nije uvršten na crnu listu doktora koju kontroliše WADA.