Gospodarice tenisa: Omaž sestrama Vilijams

Tenis 09. jul 201620:17 > 20:19
Podeli:
Izvor: Clive Brunskill/Getty Images

Velikih 22 za Serenu. Od prvog osvojenog Gren Slema na Flašing Medouzu daleke 1999. godine, do ukupno sedme titule na Vimbldonu, nakon čega se izjednačila sa Štefi Graf.

U njenoj 17-godišnjoj vladavini svetskim tenisom, bilo je i uspona i padova, i teških poraza, ali i velikih kam-bekova. Postala je tek peta teniserka u istoriji koja je u jednom trenutku imala sve četiri gren slem titule u svom vlasništvu. Taj uspeh je uspela još jednom da ponovi, kada su je već svi otpisali.

Pomalo zastršaujuće zvuči podatak da je porodica Vilijams vlasnik čak 12 vimbldonskih trofeja. Pored Sereninih sedam, tu su još pet koje je osvajala starija sestra Venus.

Od 2000. da nadalje, samo su Šarapova, Morezmo, Kvitova i Bartoli uspele da se umešaju među osvajače Vimbldona pored sestara Vilijams.

Dominaciju je započela Venus, savladavši Lindzi Devenport u finalu pre 16 godina. Titulu je odbranila naredne godine, kada je bila bolja od Žastin Enan, da bi je sa trona skinula upravo sestra Serena. U njihovom prvom Vimbldonskom finalu 2002. godine, trijumfovala je rezultatom 2:0, a 2003. je ponovo bila bolja, ovoga puta sa 2:1.

Venus joj se revanširala pet godina kasnije, kada je poslednji put bila pobednica najprestižnijeg turnira na svetu. Svi su mislili da je njeno vreme tada prošlo. Alli, ovogodišnji Vimbldon predstavljao je veliki povratak za Venus, koja je postala najstarija učesnica polufinala još od 1994. godine. Tada je Martina Navratilova, tada na zalasku četvrte decenije, uspela da stigne međunajbolje četiri igračice na turniru.

Za sestre Vilijams, titule ne predstavljaju samo nagradu za pobedu u finalu, već i nagradu za trud, rad, posvećenost, borbu. Obe su tokom karijere imale velikih problema sa povredama, a nisu ih zaobišle ni bolesti. Neki bi već odavno odustali, ali u njihovom rečniku ne postoji reč „predaja“.

Ono što sigurno postoji je reč „inat“. Zbog sukoba sa publikom, dugi niz godina su bojkotovale turnir u Indijan Velsu.

Jedna drugoj su najveće rivalke. Osam put su se sastajale u Gren slem finalima, gde Serena ima znatno bolji skor – 6:2.

Obe su osvajale olimpijsko zlato u singlu, a zajedno imaju i tri zlatne medalje u dublu.

Njihova priča se ovde ne završava. Iako su u poznim igračkim godinama, sigurno neće okrenuti leđa novim izazovima. Sledeća Serenina meta su 24 Gren slem titule, rekord koji drži Australijanka Margaret Kurt. Venus je i dalje tu, u vrhu, među prvih deset, spremna da pomrsi račune protivnicama za deceniju mlađim od nje. Sestre Vilijams pripadaju tenisu, baš kao što tenis pripada njima.