Tomiću i Kirjosu mesto u Riju zavisi od ponašanja

Tenis 07. maj. 201618:09 > 18:11
Podeli:
Izvor: Julian Finney/Getty Images

Australijskim teniserima Bernardu Tomiću i Niku Kirjosu poručeno je da pripaze na svoje ponašanje ako žele da igraju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Šefica misije Olimpijskog komiteta Australije Kiti Čiler okarakterisala je Tomićevo ponašanje na ovonedeljnom Mastersu u Madridu kao “užasno”.

Tomić je u duelu sa Italijanom Fabiom Fonjinijem na meč lopti svog rivala namerno pogrešno držao reket, a potom je rekao da mu nije stalo šta svi misle o njegovom potezu jer ima 23 godine i vredi deset miliona dolara.

“To je užasno ponašanje, suprotno je od svih vrednosti kojima se vode svi olimpijci. Protiv je svega što smo mi pokušali da utkamo u ovaj tim. Ne bih volela da vidim nijednog člana našeg olimpijskog tima da se tako ponaša”, istakla je Čilerova.

Čilerova je takođe istakla da je takvo ponašanje suprotno vrednostima za koje se zalaže australijski olimpijski tim.

“Svi sportisti su trenutno pod lupom. Postoji nekolicina sportista koje posebno posmatramo, a Tomić i Kirjos su među njima”, istakla je Čilerova.

Što se tiče Kirjosa, Čilerova je istakla da je Kirjos pod znakom pitanja zbog svog ponašanja poslednjih meseci, tokom kojih se više puta našao u centru pažnje zbog vređanja svojih rivala, sudija i navijača.

Koji teniseri će braniti boje Australije na Olimpijskim igrama u Riju biće poznato tek krajem juna, a Kirjos i Tomić trenutno drže 21. i 22. mesto na ATP listi. Sam plasman na svetskoj rang listi im garantuje mesto u Riju, ali je Olimpijski komitet Australije taj koji donosi konačnu odluku.

“Na Olimpijskom komitetu Australije je odgovornost da odluči da li je uopšte prikladno nominovati ih za članove našeg tima. Prilikom određivanja nominacija, gledamo sve, uključujući ponašanje. Mi smo ti koji odlučuje da li će neko ići na Igre ili ne”, naglasila je Čilerova, “Sudeći po svemu što se desilo u poslednjih 48 sati, sve što mogu da kažem je da ne bih volela da vidim da se iko u našem olimpijskom timu koji ja treba da vodim ponaša tako”.