Pre 30 godina: Dan kada je odigran teniski meč bez sudije

Tenis 18. feb 201616:07 > 16:08
Podeli:
Izvor: Getty Images

O ATP turniru u Delrej Biču ovih dana priča se zbog povratka na teren Huana Martina Del Potra, ali pre trideset godina o ovom turniru pričalo se zbog meča odigranog bez glavnog sudije.

Ivan Lendl i Lari Stefanki odlučili su da meč prvog kola odigraju bez sudije.

Lendl je čovek sa ledenim izrazom na licu, igarč koji je bez osmeha odlazio sa terena sa peharom u ruci, neko ko nije umeo da šarmira publiku. O njemu su pisali kao o „šampionu do koga nikome nije stalo“ i postavljali mu pitanja tipa „da li mislite da je publika srećna što ste vi najbolji“. Nije umeo i nije želeo da bude klaun. Osim ovoaj jedan put.

U februaru 1985, Lendl i Stefanki igrali su svoj meč bez sudije na opšte oduševljenje publike na tribinama. I na raju je uspeo da se i našali, mašući sa mreže zamišljenom sudiji.

Ali, meč nije počeo bez sudije. Luiđi Brambilja trebao je da bude stolica iz sudije na ovom meču. I bio je, ali, inače poznatom po ozbiljnosti i profesionalizmu, to nije bio njegov dan. Osećao se loše i grešio je u svemu, pa čak i u izgovaranju Stefankijevog imena.

Pri rezultatu 6:2, 3:0 za Lendla, na očiglednu grešku sudije, Stefanki je ušao u svađu sa njim, a Lendl ga je podržao i odbio da prihvati da njegov protivnik bude kažnjen jednim poenom. Sudija se uhvatio za grudi, sišao sa stolice i napustio teren, a njih dvojica su nastavili da igraju kao da se ništa nije dogodilo.

Brambilja se vratio nakon kretke pauze i želeo da nastavi sa svojim poslom, ali dvojica igrača su ga ignorisala u potpunosti pa je Italijan odustao i otišao.

Lendl je kasnije kratko rekao:

„Dešavalo se da igramo a da sudija ne zna rezultat, ali nikada se nije dešavalo da igramo bez sudije. Nije bilo loše.“