Tajson Fjuri atraktivnim nokautom odbranio i pojas i rekao: Možda se povlačim

Ostali sportovi 24. apr. 202200:071 komentar
Podeli:
Tajson Fjuri
Izvor: Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Britanski bokser Tajson Fjuri odbranio je titulu WBC prvaka teške kategorije pred 94.000 navijača na londonskom Vembliju – bio je bolji od sunarodnika Dilijana Vajta impresivnim tehničkim nokautom posle aperkata za pamćenje u šestoj rundi. Posle pobede izjavio je da bi to mogla da bude njegova poslednja borba.

Bila je ovo druga odbrana pojasa za Fjurija – pojas je osvojio 2020. godine kada mu je predao ugao Dionteja Vajldera, a potom je naslov prvaka odbranio u oktobru 2021. protiv istog protivnika.

*„Ovaj čovek je neuništiv!“

Posle ovog trijumfa 33-godišnji „Kralj Cigana“ ima 32 pobede (23 KO) i 1 remi u profesionalnom ringu.

Ostaje da se vidi šta je sledeće za boksera iz Mančestera – najavio je pre borbe da bi mogao da se povuče, ali ima mogućnosti da je ta izjava bila u duhu promocije borbe.

Vajt je doživeo treći poraz u pro ringu, drugi u poslednje tri borbe. Zanimljivo je da je i protiv Aleksandra Povjetkina Vajt „nastradao“ od tehnički sjajno izvedenog aperkata.

Vajtov profesionalni skor sada je 28-3, a ovo je bio drugi navrat u kojem je imao šansu da dođe do svetske titule – prvi put ga je u tom naumu osujetio Entoni Džošua.

Posle ove borbe se bezbedno može reći da je okončana transformacija Fjurija u sjajnog udarača, „najboljeg u teškoj kategoriji“, kako je on sam i rekao posle borbe. Otkad je uspostavio saradnju sa Šugarhilom Stjuardom, trenerom kojem se posebno zahvalio posle borbe, Fjuri je dvaput zaustavio Vajldera, a sada i Vajta – obojicu fantastične udarače.

Sveukupno, deluje da je Fjuri prilično rutinski „rešio“ prepreku zvanu Vajt – posle prve runde u kojoj je prepustio protivniku većinu udaraca, Fjuri je polako uspostavljao nadmoć u ringu kombinujući boks „spolja“, rad u klinču i upućivanje brzih kratkih kombinacija.

U petoj rundi Fjuri je uputio nekoliko dobrih udaraca, a u šestoj je postalo jasno da borbe teče u smeru u kojem bokser iz Mančestera želi da je vidi. U samom finišu runde uputio je veoma precizan aperkat, koji je poptuno oduzeo ravnotežu „Bodi snečeru“. Vajt je ustao, pokušao je hrabro da nastavi duel, ali sudija je uvideo da ne može da održava ravnotežu i doneo pravilnu odluku – borba je prekinuta, a ishod je tehnički nokaut.

Fjuri je i dalje linealni prvak u teškoj kategoriji – to znanje stekao je još 2015. godine, kada je pobedio Vladimira Klička. Otad je zabeležio sedam pobeda i jedan remi.

Ljubitelji boksa i dalje čekaju neprikosnovenog prvaka sveta teške kategorije u 21. veku. Trenutno preostale tri bitne svetske titule u najtežoj diviziji drži Ukrajinac Aleksandar Usik, koji će ta tri pojasa posle vojne službe u svojoj zemlji braniti u revanšu protiv Entonija Džošue. Ipak, ukoliko Fjuri bude dosledan u odluci da se penzioniše, čitav proces biće produžen.

Pogledajte i kako je Sport klub bodovao ovu borbu:

1. runda: 10-9 Vajt

2. runda: 10-9 Fjuri

3. runda: 10-9 Fjuri

4. runda: 10-9 Fjuri

5. runda: 10-9 Fjuri

6 runda: nokaut!

Komentari

Vaš komentar